Доводите на разума

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Доводите на разума; Въздействие
Persuasion
Титулна страница на първия тираж
Титулна страница на първия тираж
Автор (Джейн Остин)
Първо издание 1818 г.
Англия
Оригинален език английски
Доводите на разума; Въздействие в Общомедия

„Доводите на разума” или „Въздействие” (англ. Persuasion) e последният завършен роман на английската писателка Джейн Остин, публикуван в един том с Абатството Нортангър малко след смъртта ѝ, през декември 1817 г., но датиран 1818 г. Заглавието е вероятно измислено от брата на Джейн, Хенри; самата авторка е използвала работното заглавие „Сем. Елиът” (The Elliots).[1]

Романът проследява взаимоотношенията на Ан Елиът, дъщеря на английски ескуайър, и Фредерик Уентуърт, военноморски офицер, седем години след като Ан, под въздействие на обстоятелства, семейство и приятели, разваля годежа им. Романът е считан за най-зрялата и умело написана творба на Остин.

На български език романът има два превода – „Въздействие” (1992)[2] и „Доводите на разума” (1996).[3]

Основни герои[редактиране | редактиране на кода]

Имената на героите са взети от превода на Анна Елчинова (1996).[4]

 • Сър Уолтър Елиът – суетен и себичен баронет, ескуайър, вдовец, чието безделничество заплашва благосъстоянието на семейството.
 • Елизабет Елиът – най-възрастната дъщеря на сър Уолтър; привлекателна, но безотговорна и егоистична.
 • Ан Елиът – средната дъщеря на сър Уолтър и главната героиня на романа. Въпреки че е игнорирана от семейството си, тя е моралният му компас. Трезва, земна и отговорна, тя ръководи домакинството и се опитва да предотврати невъздържаното и необмислено поведение на сестрите и баща си. На 27-годишна възраст, шансовете ѝ за брак намаляват.
 • Мери Масгроув – най-малката дъщеря на сър Уолтър, женена за съседа Чарлз Масгроув. Разглезена и неудовлетворена, Мери често се възприема за жертва на обстоятелствата и на заобикалящите я.
 • Мистър Уилям Елиът – далечен братовчед и наследник на титлата на сър Уилям. Елизабет се надява да се ожени за него, но той е привлечен от Ан. Бракът му с една от сестрите ще подсигури претенциите върху титлата, докато евентуален втори брак на сър Уолтър (и раждане на мъжки наследник) ще я застраши.
 • Чарлз Масгроув – съпруг на Мери и зет на сем. Елиът. Наследник на имението Апъркрос. След като Ан му отказва, Чарлз се жени за Мери, но запазва топлото си отношение към Ан.
 • Лейди Ръселкръстница на Ан Елиът, приятелка на покойната лейди Елиът. Има огромно влияние върху Ан.
 • Капитан Фредерик Уентуърт – военноморски офицер, любим на Ан. Привлекателен, амбициозен и способен, натрупва състояние като капитан на кораб по време на Наполеоновите войни. След седемгодишно отсъствие от Англия се завръща с намерение да се задоми.
 • Адмирал Крофт – зет на капитан Фредерик Уентуърт. След пенсионирането си, наема Келинч Хол, имението на сем. Елиът.
 • София Крофт – съпруга на адмирал Крофт и сестра на Фредерик Уентърт.
 • Хенриета Масгроув – сестра на Чарлз Масгроув. На 20 години; сгодена за братовчед си Чарлз Хейтър.
 • Луиза Масгроув – втората и най-малка сестра на Чарлз Масгроув. На 19 години. Жизнерадостна, лекомислена и незряла. Уентуърт е привлечен от жизнеността и непоколебимостта на младостта ѝ, особено в съпоставка със зрелостта и разсъдливостта на Ан, която той приема за слабохарактерност.
 • Капитан Харвил – приятел на капитан Уентуърт, инвалид от войните; живее в Лайм със семейството си.
 • Капитан Джеймс Бенуик – приятел на Уентуърт и Харвил. Меланхоличен и затворен след скорошната смърт на годеницата си, за която не могъл да се ожени поради финансови причини.
 • Мисис Клей – бедна вдовица, дъщеря на адвоката на сър Елиът и приятелка на Елизабет. Привлекателна, приятна и комбинативна; опитва се да се ожени за сър Уолтър.
 • Мисис Смит – съученичка и приятелка на Ан Елиът, която живее в Бат.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

„За бога, кой е този старец?“ илюстрация от Хю Томпсън.

Безделието и лекомислието са довели сър Уолтър Елиът до разорение. За да осигури издръжката си, на семейството се налага да отдаде имението си Келинч Хол в областта Съмърсет под наем и да се премести в по-евтино жилище в Бат. След дълги протести и претенции от страна на сър Уолтър и Елизабет, Келинч Хол е нает от адмирал Крофт и съпругата му. Седем години по-рано Ан е за кратко сгодена за шурея на адмирал Крофт, младия и перспективен военноморски офицер Фредерик Уентуърт. Предпазливата лейди Ръсел обаче успява да убеди Ан в ненадеждността на връзката им, тъй като бъдещето на младежа е неясно, а професията - рискова. Ан разваля годежа още преди да е официално обявен и никой освен младите и лейди Ръсел не знаят за него. Седем години по-късно Ан не оспорва разумността на доводите и решението си, но въпреки това съжалява за избора си, тъй като любовта ѝ към Фредерик не е стихнала. Междувременно той се издига в йерархията, става капитан и натрупва значителното състояние от 25 000 лири. С притеснение и вълнение Ан научава, че Фредерик се е завърнал в Англия и си търси жена.

Сър Уолтър и Елизабет заминават за Бат, придружени от мисис Клей. Ан планира да погостува на Мери, която е болна, преди да се присъедини към баща си и сестра си в Бат. Фредерик Уентуърт посещава сестра си и зет си и така се запознава със сем. Масгроув и отново среща Ан. Фредерик се държи студено и официално и отделя много по-голямо внимание на Хенриета и Луиза Масгроув. Въпреки че Хенриета е обещана на братовчед си Чарлз Хейтър, всички започват да открито да обсъждат коя сестра ще спечели сърцето на Фредерик. Ан стоически търпи тези дискусии и използва всяка възможност да избегне Фредерик.

Компанията заминава на екскурзия в курорта Лайм Реджис, където се запознават с приятелите на Фредерик, капитан Харвил и капитан Бенуик. По време на разходка по крайбрежната ивица, Луиза, флиртувайки с Уентуърт, пада, удря си главата и губи съзнание. Всички изпадат в паника, освен Ан, която оказва първа помощ и изпраща капитан Бенуик да търси лекар, тъй като той, за разлика от тях, познава града. Наблюдавайки решителните ѝ действия и присъствието ѝ на духа в този критичен момент, Уентуърт осъзнава, че чувствата му към нея въобще не са се променили и са все още силни. Непредпазливото му поведение е създало определени очаквания за брак у Луиза и семейството ѝ и той осъзнава, че е загубил Ан за втори път, но вече от собствената си глупост и гордост.

По съвпадение в Лайм е отседнал и мистър Елиът, низвергнат далечен племенник на сър Уолтър и наследник на титлата му. Въпреки че не са официално представени, мистър Елиът забелязва Ан. След като Луиза се възстановява и е върната при родителите ѝ, Ан се отправя за Бат. Там отново среща мистър Елиът, който търси сближаване с фамилията. Елизабет си мисли, че той се интересува от нея, докато всъщност мистър Елиът е привлечен от Ан и използва всяка възможност да покаже отношението си към нея. Ан е поласкана от неочакваното внимание и комплиментите му, но се съмнява в чистотата на характера му. Независимо от добрите му обноски и бързия му ум, тя е убедена, че той крие истинските си подбуди.

За нейна радост в Бат живее и бившата ѝ съученичка мисис Смит. От нея научава, че мистър Елиът е бил приятел на покойния мистър Смит и е спомогнал за неговото разоряване, след което го е изоставил. Затоплянето на отношенията със сър Уолтър е продиктувано от заплахата от раждането на наследник на титлата при евентуален брак на сър Уолтър с мисис Клей. Възхищението му от Ан е истинско, но бракът му с нея би допълнително подпомогнал каузата му. Така Ан се убеждава, че нейните подозрения за двойнствеността на мистър Елиът са правилни.

Адмирал Крофт и съпругата му също посещават Бат и носят новината за годежа на Луиза. Сърцето на Ан е разбито, но скоро става ясно, че Луиза ще се жени за капитан Бенуик, с който се е сближила при възстановяването си. Фредерик също пристига в Бат, но се сблъсква със слуховете за предстоящия годеж на Ан с мистър Елиът. Адмиралът моли Фредерик да предаде на Ан, че Келинч Хол ще бъде освободен, в случай че новото семейство реши да се върне в него. За огромна радост на Фредерик, Ан отрича да е сгодена. Двамата все още са неспособни да признаят чувствата си един на друг; напротив, всеки смята, че другият е безвъзвратно загубен.

Сем. Масгроув идва в Бат да избира сватбени рокли за Луиза и Хенриета, която вече е официално сгодена за Чарлз Хейтър. С тях е и капитан Харвил. Ан и Харвил водят жива дискусия относно естеството на любовта на мъжете и жените, която дава надежда на Уентуърт. Той пише писмо на Ан, в което отново декларира любовта си към нея и я моли за ръката ѝ. Ан приема и този път няма противопоставяне нито от страна на семейството ѝ (за които богатството на Уентуърт е добре дошло), нито от страна на лейди Ръсел (която признава грешката си).

Край на разкриващата сюжета част.

Адаптации[редактиране | редактиране на кода]

Телевизия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Deirdre Le Faye (2003), Jane Austen: The World of Her Novels, p. 278.
 2. Остин, Д. Въздействие. Прев. от англ. Мария Ранкова. - София : Нар. култура, 1992 (Враца : Полипринт). - 179 с.
 3. Остин, Д. Доводите на разума. Прев. от англ. Анна Елчинова. - [София] : Мърлин Пъбликейшънс, 1996. - 204 с. ISBN 978-954-319-050-8
 4. Остин, Д. Доводите на разума. Прев. от англ. Анна Елчинова. - [София] : Мърлин Пъбликейшънс, 1996. - 204 с. ISBN 978-954-319-050-8

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за