Дойка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Дойката е жена, която кърми чуждо бебе.

Обикновено тя замества родната майка, ако майката е неспособна да отхрани детето по здравословни или други причини, като например раждането на близнаци или тризнаци, кърменето на които би отслабило родилката.

В литературата са известни няколко дойки, сред които:

В миналото богатите са наемали дойки. Това е по стара традиция – аристократките не кърмят, за да могат да си позволят да родят скоро следващо дете и по този начин да осигурят наследник-момче. Известният учен Карл Линей протестира срещу това, като според него дори съпругите на благородниците трябва да кърмят с гордост своите потомци.

Днес дойката не е често срещана професия в развитите страни, където се използва все по-често продуктът Infant formula. За разлика от тях в развиващите се страни дойката има по-голямо приложение.

Жена, която не е била бременна, също може да бъде дойка и да отделя мляко посредством продължителна стимулация на ареолата и гръдното зърно.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Wet nurse“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.