Дойче Грамофон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Deutsche Grammophon GmbH
ConcertRecordGramophone.JPG
Информация
Собственик Universal Music Group
Основана 1898
Основател Емил Берлинер
Разпространител Deutsche Grammophon Records
Жанр класическа музика
Deutsche Grammophon GmbH в Общомедия

„Дойче Грамофон“ (на немски: Deutsche Grammophon) e звукозаписна компания за класическа музика в Хановер, провинция Долна Саксония, Германия.

Известна е с изключителните си стандарти за постигане на висока прецизност на аудиозаписите и с изискания си вкус. До голяма степен също така формира и интереса на любителите на класическа музика към едни или други изпълнители и композитори.

Предприятието Deutsche Grammophon е основано през 1898 г. от родения в Германия американец Емил Берлинер като германски клон на неговата компания Berliner Gramophone. Управлението на фирмата е разположено в Хановер, родния град на Берлинер. Компанията е имала връзки с щатската компания „Victor Talking Machine“ и британската „His Master's Voice“, но те са влошени след Първата световна война.

През 1937 г., след финансови затруднения, компанията Deutsche Grammophon AG е преобразувана в Deutsche Grammophon GmbH, при съвместно финансиране от Deutsche Bank и Telefunken Gesellschaft. През 1941 г., в рамките на постигната договореност с Telefunken Gesellschaft, Deutsche Grammophon GmbH се оказва в пълна собственост на компанията Siemens & Halske AG (днес Siemens AG).

По време на Втората световна война Deutsche Grammophon претърпява съществени загуби. Силно е повредена фабриката в Хановер, а офисът и звукозаписното студио в Берлин са разрушени.

През 1962 г. компаниите Siemens и Philips обединяват активите си в областта на звукозаписа, като създават нова компания – DGG/PPI; при това обаче Deutsche Grammophon запазва единоличен контрол над собствените си активи и над каталога.

Преструктурирането на групата DGG/PPI през 1971 г. води до създаването на компанията PolyGram, със седалища в Баарн (Нидерландия) и Хамбург.

Възходът на Deutsche Grammophon е свързан с това, че фирмата решава да рискува, като пуска на масовия пазар компактдисковете. Дебютният диск с класическа музика е записът на Берлинската филхармония под диригентството на Херберт фон Караян, пуснат през 1983 г.

В края на 1984 г. концернът Siemens продава 40% от акциите на PolyGram International на компанията Philips, а останалите 10% са изкупени през 1987 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]