Докерамичен неолит A

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Предкерамичната неолитна култура А (Pre-Pottery Neolithic A, PPNA) е ранната неолитна култура на Левант и северна Месопотамия, X–IX хилядолетие пр.н.е. Тя се разви от местната натуфийска култура в резултат на прехода към уседнало земеделие в края на последния ледников период. Първоначално е определена в района на град Ерихон в Палестина. Предшества други култури от предкерамичен и керамичен неолит от Близкия изток. Събирали са пшеница, ечемик и бобови растения, но дали са засявали или само събирали диви растения е спорен въпрос.

Селища[редактиране | редактиране на кода]

Каменен наконечник/острие на стрела от Ал-Хиам, схематична илюстрация.

Селищата се състоят от закръглени сгради, които са на каменна основа и с каменни подове. За разлика от подобни сгради от натуфийската култура, стените са изградени от тухла и са покрити с вар, обикновено с кремава ли червена[1]. Огнището е малко, каменно. Нагорещени каменни плочи са използвани за готвене, фрагментите от които са останали в помещенията. Почти във всяко селище имаше специална сграда за съхранение на зърно. Селищата са много по-големи от тези на натуфийците и освен публичните хамбари за зърно, имат и други общинни структури, например известната кула Йерихон, която била построена много по-рано от стените, споменати в Библията.

Град Ерихон, построен от PPNA култура около 8000 г. пр.н.е., освен че имал масивна каменна кула бил ограден и с каменна стена. Населението е било 2 – 3 хиляди души. Целта на укрепленията е неизвестна, тъй като не са открити следи от военни операции[2].

Като цяло, инструментите и оръжията съответстват на натуфийската традиция освен това се появяват полирани тесли и брадви.

Регионални варианти[редактиране | редактиране на кода]

  • Султан – в долината на река Йордан и южния Левант, включително Ерихон и Ел-Хиам.
  • Мурайбетски – в северната част на Левант, типично село – Мурайбет IIIА и IIIБ. Различава се по формата на стрелите и традицията да се правят сърпове.
  • Асвадски – в Сирия. Типичното селище е Tel-Aswad IA. Различава се с големи сърпове и с формата на стрелите.
  • Месопотамия – включва Гобекли Тепе.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Докерамический неолит A“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​