Докерамичен неолит B

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Предкерамичният неолит B (Pre-Pottery Neolithic B, PPNB) е ранната неолитна култура на Леванта от предкерамичния период , IX – VII хилядолетия пр. н.е. Първоначално е определена в района на град Йерихон. Тя се развива от предишната натуфийска култура, в сравнение със свързаната с нея култура PPNA се появява късно и има по-северен произход, от горния Ефрат. Изчезването на PPNB съвпада с период на глобално захлаждане около 6200 години пр.н.е.

От културите на пред-керамичния неолит А, който комбинира предимно селското стопанство с лова и събирането, се отличава с по-голяма зависимост от домашните животни. Каменните инструменти и оръжията също са значително различни. Вместо закръглени сгради се издигат правоъгълни конструкции. Подовете и стените на жилищата са покрити със слой от полирана вар, направена от изгаряне на варовик. Може би това подготвя появата в следващата епоха на посуда, изработвана от печена бяла глина[1] , която в края на осмото хилядолетие пр.н.е. се е ползвала само за обмазване на плетени кошници [2].

Основните селища са Айн-Газал и Иифтахел в западната Галилея, Невали-Чори и Абу-Хурейр в Ефрат [1], Чайону в горното течение на Тигър. От 7200 BC. до Хр. – Jericho [3] . Също така, прекерамичният неолит Б е представен в праисторическия Кипър от 10 – 9 хилядолетие пр.н.е.

По време на захлаждането около 6200 г. пр. н.е. в района на селището Айн-Газал е имало преход от културата PPNB към малко по-различната култура на предкерамичен неолит C , която съществува до 5900 г. пр. Хр. Предполага се, че под нейно влияние възникнала културата на номадските племена на Близкия изток [4].

Културите на предкерамичния неолит са изтласкани от Палестина, Левант и Междуречието от шумерите и говорещите семитски езици към Анатолия, където потомците им достигнали западния бряг през неолита и проникнали на Балканите в началото на неолита.

В представителите на PPNB култура са намерени Y-хромозомните хаплогрупи H2 , Е, СТ, Т и митохондриалните хаплогрупа R0a, Т1а, К, K1a4b, L3, на U *, ВН, Н, К* [5] .

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Амихай Мазар, Археология на Библията: 10,000 – 586 г. пр.н.е. , Doubleday: New York, 1992, 45.
  2. Крис Скар. Хронология на античния свят, стр. 77.
  3. Е. С. Бондаренко. Селища от неолита в Близкия изток. Източно Средиземноморие IX – VI хилядолетия пр.н.е.
  4. Zarins, Juris (1992) „Пасторален номадизъм в Арабия: етноархеология и археологически запис“, в О. Бар-Йосеф и А. Хазанов, ред. „Пасторализъм в Левант“
  5. Iosif Lazaridis et al. Генетичната структура на първите земеделски производители в света, 2016.
     Портал „Археология“         Портал „Археология          Портал „Азия“         Портал „Азия    
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Докерамический неолит B“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.