Доктор Уотсън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Илюстрация на Шерлок Холмс и д-р Уотсън (отляво) от Сидни Паджет

Доктор Джон Уотсън (на английски: Dr John Hamish Watson) е литературен герой от книгите на Артър Конан Дойл. Близък приятел и помощник на Шерлок Холмс при разрешаването на случаите, в повечето разкази повествованието се води от негово име.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

За живота на Уотсън преди да срещне Шерлок Холмс не се знае много. Роден е на 7 юли 1854. Самият той в разказа „Етюд в червено“ обяснява, че е завършил медицина в Лондонския университет през 1878, а след това постъпва в армията като хирург. Взима участие във Втората англо-афганска война и в Битката при Майванд (1880) е ранен, а впоследствие се разболява и от коремен тиф и е върнат обратно в Англия.

През 1881 чрез свой приятел се запознава с Шерлок Холмс, който по това време си търси съквартирант и се нанася при него на прочутия адрес Бейкър стрийт 221Б. В разказа „Знакът на четиримата“, действието на който се развива през 1887 се среща с Мери Морстен, за която се сгодява, а впоследствие и жени. След като тя умира през 1892 се връща да живее обратно в квартирата на Холмс.

Артър Конан Дойл описва своя герой като физически здрав, с ръст малко над средния, широк врат и тънък мустак. В младостта си Уотсън е бил атлет и е играл ръгби

В популярната култура[редактиране | редактиране на кода]

  • Известната фраза „Елементарно, д-р Уотсън“, използвана от Шерлок Холмс, не се среща в нито една от книгите на Артър Конан Дойл.
  • В телевизионния сериал Д-р Хаус, приятелят на главния герой д-р Джеймс Уилсън е директна препратка към образа на д-р Джон Уотсън (както д-р Хаус е препратка към Шерлок Холмс). Освен сходството в имената д-р Уилсън е единствения близък приятел на Хаус и помощник в разрешаването на сложните случаи.
  • В произведенията за Батман, образът на Робин също е заимстван от този на Уотсън.
  • Една от програмите дебъгер на Microsoft Windows е наречена Dr. Watson.
  • В чест на д-р Уотсън е наречен астероид открит през 1983.
  • Сред актьорите изпълнявали ролята на Уотсън в многобройните екранизации са Бен Кингсли, Робърт Дювал, Джуд Лоу, Витали Соломин, Мартин Фрийман.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]