Долар (град)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Долар.

Долар
Dollar
— град —
Страна Великобритания
Съставна страна Шотландия
ОбластКлакмананшър
Площ1,37 km²
Население2877 души (2001)
Телефонен код01259
Долар в Общомедия

Долар (на английски: Dollar; на шотландски келтски: Dolair) е малък град в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, Шотландия, област Клакмананшър.

Замъкът Кампбъл
Доларската академия

География[редактиране | редактиране на кода]

Разположен е в долина между хълмовете Оукъл (Ochil Hills) на северозапад и река Девън (River Devon) на югоизток. Намира се на 3 мили източно от гр. Тиликутри (Tillicoultry).

Има население от 2877 души според преброяването от 2001 г.[1] и 2860 жители по оценка от 2006 г.[2]

История[редактиране | редактиране на кода]

В миналото градът се е развил като индустриален център с рудници за добив на въглища, електростанции, текстилна промишленост, пивоварна. Разполагал е с гара на закритата Девънска железопътна линия покрай едноименната река.

Понастоящем е предимно спалня, като привлича нови жители от големите градове, ученици за безплатното, но престижно средно училище с пансион Доларска академия, както и посетители за активен краткотраен отдих (с възможности за планинарство и спортни съоръжения).

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Най-голямата забележителност безспорно е извисяващият се край града замък Кампбел (Castle Campbell) на херцога на Аргайл, датиран от 1430 г.

В центъра на градчето е разположено училището-пансион Доларска академия (Dollar Academy).

В града има 3 църкви: на Църквата на Шотландия, на Шотландската епископална църква и местната църква Ochil Hills Community Church.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Comparative Population Profile: Dollar Locality // Scotland's Census Results Online, 29 април 2001. Архивиран от оригинала на 2012-02-23. Посетен на 2 септември 2008.
  2. National Records of Scotland. Statistics, архив на оригинала от 30 септември 2008, https://web.archive.org/web/20080930182334/http://www.gro-scotland.gov.uk/statistics/publications-and-data, посетен на 6 януари 2016