Долина на Лоара

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Долина на Лоара
Обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО
Замъкът Шенонсо
Замъкът Шенонсо
В регистъраThe Loire Valley
РегионЕвропа
Местоположение Франция
Типкултурно
Критерииi, ii, iv
Вписване2000  (24-та сесия)
Площ86 021 ha
Буферна зона213 481 ha
47.2163° с. ш. 0.0622° и. д.
Местоположение във Франция
Долина на Лоара в Общомедия

Долината на Лоара (на френски: Val de Loire, Вал дьо Лоар) е географски регион във Франция по средното течение на река Лоара, разположен в двата административни региона Пеи дьо ла Лоар и Център-Вал дьо Лоар. В една част от протежението си (между Сули и Шалон, Sully-sur-Loire, Chalonnes-sur-Loire) долината е включена в списъка с обекти на световното наследство на ЮНЕСКО[1]. Регионът е известен със своето винопроизводство и замъци[2].

География[редактиране | редактиране на кода]

Долината на Лоара пресича Франция от югоизток на северозапад, а в района на Орлеан завива на запад[3]. В нея се намират историческите градове Амбоаз, Анже, Блоа, Шинон, Монсоро, Орлеан и Тур. В административно отношение е в двата региона Пеи дьо ла Лоар и Център-Вал дьо Лоар. Най-голям град е Орлеан.

Лозарство[редактиране | редактиране на кода]

Лозарски масив в долината

На територията на долината се отглеждат лозя още от времената на Римската империя, когато римляните завоюват галия през I век. Към V век процъфтяващото лозарство в района е отбелязано в трудовете на Сидоний Аполинарий, а епископ Григорий Турски съобщава в История на франките за честите нападения от страна на бретонците с цел грабеж на вино. През Развитото средновековие вината с произход от долината на Лоара са най-ценените вина в Англия и Франция и надминават вината от Бордо.[4].

В края на XIX век голяма част от лозята е унищожена от нашествие на лозова филоксера.

Замъци[редактиране | редактиране на кода]

Преди да бъде построен Версайският дворец долината на Лоара е предпочитаното място за провинциалните резиденции на краля и придворните. В долината са разположени няколко десетки замъка или шато (на френски: château), отворени за посещение. Най-големите от тях са държавни музеи, но някои са частна собственост. Сред тях е замъкът Амбоаз, върнат от френската държава на наследниците на кралското семейство. Замъците са съсредоточени главно по средното течение на реката. Голяма част от тях датират от средните векове, но са преустроени по време на Ренесанса.

Някои от най-известните замъци са: Шамбор, Монсоро, Блоа, Шенонсо и др.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Val de Loire entre Sully-sur-Loire et Chalonnes
  2. Долина Луары: общая информация // Архивиран от оригинала на 2012-05-13. Посетен на 2012-07-07.
  3. Долина Луары / Paris-Etoile Voyage, архив на оригинала от 8 август 2020, https://web.archive.org/web/20200808200727/http://pev.ru/index.php?option=com_content&view=category&id=43&Itemid=161, посетен на 4 декември 2019 
  4. J. Robinson (ed) „The Oxford Companion to Wine“ Third Edition pg 408 – 410 Oxford University Press 2006 ISBN 0-19-860990-6