Долна Липница

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Долна Липница
Общи данни
Население 517 души[1] (15 юни 2020 г.)
12 души/km²
Землище 42,945 km²
Надм. височина 91 m
Пощ. код 5199
Тел. код 06144
МПС код ВТ
ЕКАТТЕ 22160
Администрация
Държава България
Област Велико Търново
Община
   кмет
Павликени
Емануил Манолов
(БСП)
Кметство
   кмет
Долна Липница
Александър Даскалов
(ЗНС)

Долна Липница е село в Северна България. То се намира в община Павликени, област Велико Търново.

География[редактиране | редактиране на кода]

Долна Липница е село в Северна България. То се намира в община Павликени, област Велико Търново. Граничи със с. Обединение, с. Горна Липница, с. Караисен и с. Паскалевец.

История[редактиране | редактиране на кода]

Създадено VII-XII век след Христа. През Възраждането се превръща в един от центровете на просветителското движение в Северна България. Дава 3 хайдушки чети по време на османското владичество. По време на Руско-турската война мъжете от селото взимат дейно участие. По време на Балканските войни и Първата световна война дава много жертви.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Основната религия е източноправославното християнство.


Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Село Долна Липница притежава много красив център. Основната забележителност там е Паметникът на загиналите за свободата и обединението на България воини, както и оръдието от Първата световна война.

Има голяма читалище, библиотека и театър. Училището в с. Долна Липница е на трето място по големина в цяла Великотърновска област. Селото разполага с една от най-хубавите и древни църкви в Северна България. На територията на селото се намира Момина могила, останала от времето на древните траки и използвана с бойни цели през Първата световна война. Селото разполага с хор за народна музика и народни танци. Кметството, пощата и автогарата се намират в центъра на селото.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

24 май има сбор на селото.


Личности[редактиране | редактиране на кода]

Една от най-известните личности родени в Долна Липница е известният поет Матей Шопкин. Също и големият кулинар и готвач Иван Звездев. От близкото село Горна Липница са корените на футболиста Трифон Иванов и писателят Серафим Северняк.


Други[редактиране | редактиране на кода]

Местните ястия са Липнишка салата, Копривена яхния. Също така и небезизвестният Догалач [ударение на последната сричка] – вид дърпана баница с ръчно замесени и разточени кори, които са толкова тънки, че през тях буквално може да се чете вестник. Още известни гозби от село Долна Липница са: Оцетена попара, Празеница и Пръжки с лук.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]