Долна Липница

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Долна Липница
Общи данни
Население484 души[1] (15 март 2024 г.)
11,3 души/km²
Землище42,945 km²
Надм. височина91 m
Пощ. код5226
Тел. код06144
МПС кодВТ
ЕКАТТЕ22160
Администрация
ДържаваБългария
ОбластВелико Търново
Община
   кмет
Павликени
Емануил Манолов
(БСП за България; 2011)
Кметство
   кмет
Емил Илиев
Уебсайтhttps://dolnalipnitsa.eu

Долна Липница е село в Северна България. То се намира в община Павликени, област Велико Търново.

География[редактиране | редактиране на кода]

Долна Липница е село в Северна България. То се намира в община Павликени, област Велико Търново. Граничи със с. Обединение, с. Горна Липница, с. Караисен и с. Паскалевец.

История[редактиране | редактиране на кода]

Създадено VII-XII век след Христа. През Възраждането се превръща в един от центровете на просветителското движение в Северна България. Дава 3 хайдушки чети по време на османското владичество. По време на Руско-турската война мъжете от селото взимат дейно участие. По време на Балканските войни и Първата световна война дава много жертви.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Основната религия е източноправославното християнство.


Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Читалище в Долна Липница

Село Долна Липница притежава много красив център. Основната забележителност там е Паметникът на загиналите за свободата и обединението на България воини, както и оръдието от Първата световна война.

Църква в Долна Липница

Има голяма читалище, библиотека и театър. Училището в с. Долна Липница е на трето място по големина в цяла Великотърновска област. Селото разполага с една от най-хубавите и древни църкви в Северна България. На територията на селото се намира Момина могила, останала от времето на древните траки и използвана с бойни цели през Първата световна война. Селото разполага с хор за народна музика и народни танци. Кметството, пощата и автогарата се намират в центъра на селото.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

24 май има сбор на селото.


Личности[редактиране | редактиране на кода]

Една от най-известните личности родени в Долна Липница е известният поет Матей Шопкин. Също и големият кулинар и готвач Иван Звездев. От близкото село Горна Липница са корените на футболиста Трифон Иванов и писателят Серафим Северняк.


Други[редактиране | редактиране на кода]

Местните ястия са Липнишка салата, Копривена яхния. Също така и небезизвестният Догалач [ударение на последната сричка] – вид дърпана баница с ръчно замесени и разточени кори, които са толкова тънки, че през тях буквално може да се чете вестник. Още известни гозби от село Долна Липница са: Оцетена попара, Празеница и Пръжки с лук.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]