Домициан (узурпатор)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Домициан
Галски император
Роден: 3-ти век
неизв.
Починал: 271 г.
неизв.

Домициан (на латински: IMPERATOR CAESAR DOMITIANVS PIVS FELIX AVGVSTVS, "Imperator Caesar Domitianus, Pious, Fortunate, Augustus") е римски военен командир, който се обявява за император на отцепилата се Галска империя (провинциите Галия и Британия) за кратко през 271 г. Единствените исторически сведения, открити досега и сочещи за съществуването му са Зосим (i 49) и Historia Augusta (12.14). Нито един от двата източника обаче не казва, че той е бил император, а пишат за него като за високопоставен военен офицер, наказан за измяна от император Аврелиан.[1]

Неписмените доказателства за неговото съществуване и управление са само 2 монети. Едната е открита в долината на река Лоара във Франция през 1900 и е смятана за фалшификат, а другата е открита от иманяр аматьор с метал детектор, поставена в гърне с около 5,000 други монети от периода 250-275[2]

Счита се, че управлението на Домициан е няколко дни. Той е убит от император Аврелиан за измяна, може би заради факта, че е сякъл свои монети.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Мистичен римски император показва своето лице 26 февруари 2004
  2. Монетата и другото съкровище са придобити от Ashmolean Museum, Оксфорд. На обратната страна е изобразена богинята Конкордия, CONCORDIA MILITVM, символизираща, че армията е обединена зад Домициан.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Domitianus (usurper)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.