Дом на културата "Емануил Манолов"

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Дом на културата "Емануил Манолов"

Дом на културата “Емануил Манолов” е културна институция в Габрово.

История[редактиране | редактиране на кода]

  • Домът на културата е изграден в стил неокласицизъм. Негов автор е арх. Карл Кандулков. Скулптурното му оформление принадлежи на проф. Илия Илиев. Построен само за пет години, този истински дворец започва да функционира през 1964 година. Сградата е с архитектурна стойност. Вратите, прозорците и вътрешните му стълбища са украсени с розетки от ковано желязо, фоайетата му са облицовани с разноцветен мрамор, полилеите му са месингови. Важни моменти от историята на града са художествено интерпретирани в барелефи и монументални стенописи в интериора му.
  • 800 местната зала е най-голямата в Габрово.
  • На покрива са разположение статуи в цял ръст на хора и коне.
  • Пред сградата се намира статуя на Емануил Манолов.

Любопитно[редактиране | редактиране на кода]

Строителството на Дома на културата започва през юли 1959 г. Местността, където е построен, се е наричала "Беглишки харман". Хълмистият терен е наложил да бъде оформено голямо външно стълбище. Главната източна фасада е богато украсена с колони от бял врачански камък, завършващи с изящно орнаментирани капители.

Централният източен вход въвежда в просторно фоайе, от което посетителите се отправят към зрителната театрална зала и изложбените салони. Приемните помещения са постлани с мозайка, а стените са облицовани с изкуствен мрамор. Таваните са гипсови.

Предназначение[редактиране | редактиране на кода]

Този истински дворец е една от забележителностите на Габрово и средище на изкуствата и културата. В него гостуват оперни, симфонични, балетни, музикални и танцови спектакли и творят габровските драматичен театър; камерен, духов и диксиленд оркестри. Стотици са децата и младежите, които са намерили своето място в детски фолклорен ансамбъл; детска музикална школа; неправителствени организации; школи за изучаване на чужди езици; танцови школи; рок-групи; клубове за източни бойни изкуства и други.

Домът на културата е разположен на 5400 квадратни метра и притежава 63 помещения за обучение и репетиции, репетиционна и концертна дейност, семинари и конференции, изложби и творчески срещи, камерни концерти,