Дом на хумора и сатирата

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дом на хумора и сатирата
Музеи в България
Gabrovo humor Iz1.jpg
Входът на Дома на хумора и сатирата, 2012 г.
МестоположениеГаброво
Тематикахумор
Основан1972 г.
ОснователСтефан Фъртунов
АрхитектКарл Кандулков
Работно време
Лятно работно време(1 април – 31 октомври) 9:00 – 18:00 ч.
(почивни дни: без почивен ден)
Зимно работно време(1 ноември – 31 март) 9:00 – 18:00 ч.
(почивни дни: понеделник)
Допълнителна информация
ДиректорМаргарита Доровска
АдресГаброво, ул. „Брянска“ 68
Телефон066 807229
Сайтwww.humorhouse.bg
Карта
Местоположение в Габрово
Дом на хумора и сатирата в Общомедия

Домът на хумора и сатирата е музей в Габрово с национално и световно значение. Сградата му се намира в централната част на града. Целта на Музея е да събира, експонира и популяризира хумора на народите в областта на визуалните изкуства, литературата и фолклора, веселите празници и маскарадни традиции по света.

Емблемата му представлява земен глобус с котешки очи и уши, за да „вижда и чува“ световния хумор посредством сетивата на символа на габровския хумор – котката.

Музеят е истински дворец със своите 9 изложбени зали, библиотека, звукозаписно студио, конферентна зала, щанд за сувенири и издания, безплатен паркинг. Предлага на своите гости четири етажа с постоянни експозиции („Корените на габровския хумор“, „Раят“, „Грехът“, „Планета Габрово“, „Маската – лицето на празника“, „Карнавалите в света“), временни изложби, както и множество забавни атракции – криви огледала, медни чанове, огромна фигура на габровската котка с отрязана опашка и др.

Изложбените зали на Дома са с обща площ от 4000 m².

История[редактиране | редактиране на кода]

Музеят е създаден на „лъжовния“ 1 април (Международния ден на шегата) през 1972 година и е горд наследник на местния фолклорен хумор и веселите карнавални традиции в българската столица на хумора. Автор на девиза на Музея – „Светът е оцелял, защото се е смял“ – е писателят сатирик Радой Ралин. Сградата е проектирана от архитект Карл Кандулков върху основите на стара кожарска фабрика на Братя Калпазанови.

Събития[редактиране | редактиране на кода]

Основните събития, организирани от Дома на хумора и сатирата са:

Фонд[редактиране | редактиране на кода]

Музеят притежава фонд от 37 500 художествени творби от над 9000 автори от 173 страни по света: от тях приблизително 22 000 карикатури, над 3000 сатирични графики, над 1000 живописни творби, около 1000 скулптури, около 9500 фотографии, над 200 плаката, над 300 карнавални маски и костюми.

Друга част от музейната колекция на Дома е специализираната библиотека от 25 000 заглавия и 1000 тома периодични издания на 35 езика.

Голямата част от тези произведения на изкуството са получени чрез дарителска дейност.

С произведенията от фонда си Домът е организирал над 500 тематични, групови, индивидуални и пътуващи изложби в Европа, Африка, Северна Америка и Близкия изток.

Парк на смеха[редактиране | редактиране на кода]

Разположен в непосредствена близост до автогарата и жп гарата, Музеят посреща своите посетители с веселия поздрав на любими хумористични герои, чиито скулптурни композиции оформят Парка на смеха:

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]