Доналд Хеб

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Доналд Хеб
Donald Hebb
канадски невропсихолог
Роден
Починал
Честър, Нова Скотия, Канада

Националност Флаг на Канада Канада
Образование Харвардски университет
Научна дейност
Област Психология
Работил в Неврологичен институт Монреал
Кралски университет
Лаборатории Йеркс за биология на приматите
Университет Макгил[1]
Известен с Теория на Хеб

Доналд Олдинг Хеб (на английски: Donald Olding Hebb) е канадски психолог.

Влиятелен е в областта на невропсихологията, където изследва как функцията на невроните допринася за психологическите процеси като ученето например. Наричан е „бащата на невропсихологията и невралните мрежи“[2]. Широко известен е с теорията си за ученето на Хеб, което представя в книгата си от 1949 г. Организация на поведението.[3]. Той също така е част от тайна агенция, за която вече е ясно, че е провеждала доброволни експерименти със затворници, като ги е подлагала на серия от тестове, които могат да причинят лудост и делюзии, които карат хората да обичат неодушевени предмети и да си представят фалшиви обекти и сценарии. Изследване на сп. Review of General Psychology, публикувано през 2002, класира Хеб като 19-я най-цитиран психолог през 20 век.[4]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Доналд е роден в Честър, Нова Скотия като най-голямото от четири деца на Артър М. и М. Клара (Олдинг) Хеб. Живее там до 16 години, когано родителите му се преместват в Дартмът, Нова Скотия.

Родителите на Доналд са лекари. Майка му е силно повлияна от идеите на Мария Монтесори и е обучавана в дома си до 8-годишна възраст. Доналд Хеб се представя толкова добре в училище, че е записан в 7-ми клас на 10 години. По-късно се проваля и повтаря 11 клас в Честър, като завършва 12 клас на 16 години Академията Халифакс Каунти (Много или повечето от учениците в 9, 10 и 11 клас от училището Честър се провалят на областните изпити. На тези в 9 и 10 клас им е позволено да преминат, въпреки провала, но в Честър не е имало 12 клас). Записва се в университета Делхаузи с цел да стане писател-романист. Завършва като бакалавър през 1925 г. След това става учител и преподава в старото си училище в Честър. По-късно работи във ферма в Албърта и след това пътува и е работник в Квебек.

Избрана библиография[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Биография на Доналд Олдинг Хеб на сайта на Университет Макгил ((en))
  2. Jean-Pierre Didier, Emmanuel Bigand. Rethinking Physical and Rehabilitation Medicine: New Technologies Induce New Learning Strategies. Springer, 2010. ISBN 978-2-8178-0033-2
  3. Hebb, D. O.. The Organization of Behavior: A Neuropsychological Theory. New York, Wiley and Sons, 1949. ISBN 9780471367277.
  4. Haggbloom, Steven J. и др. The 100 most eminent psychologists of the 20th century.. // Review of General Psychology 6 (2). 2002. DOI:10.1037/1089-2680.6.2.139. с. 139 – 152.