Доротея Българска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Доротея Българска
Доротея Видинска
кралица на Босна
Родена
Починала
1390 г. (35 г.)
Погребана Миле

Религия Православие
Управление
Период 1377 – 1390
Титла кралица на Босна
Други титли баниса
Семейство
Род Шишмановци
Баща Иван-Срацимир
Майка Анна Басараб
Съпруг Твръдко I
Деца Твъртко II
Доротея Българска в Общомедия

Доротея Срацимир или Дорослава е българска принцеса, баниса и кралица на Босна, като съпруга на първия общосръбски крал и бан на БоснаСтефан Твърдко I Котроманич.

Доротея е дъщеря на цар Иван Срацимир[1] и Анна Басараб, дъщерята на влашкия войвода Никола Басараб. Сестра на Константин II Асен, последен владетел на Видинското царство. Родена и израснала във Видин в двора на Срацимир. През 1365 – 1369 Видинското царство е окупирано от Кралство Унгария. По нареждане на унгарския крал Лайош I Доротея, нейните родители и сестра ѝ са отведени в плен.[1] Царското семейство е държано в замъка Хумник в Хърватия.[1] Мавро Орбини съобщава, че Доротея не се завръща във Видин, а остава като заложница в унгарския двор, където става придворна дама на унгарската кралица Елизабета Котроманич.[1] По-късно кралицата урежда брака на Доротея с босненския бан, който е неин родственик. През декември 1374 в Свети Илия, близо до Нови Сад, Доротея се омъжва за бан Твръдко I Котроманич. Така тя получава титлата баниса на Босна. През 1377 година съпругът ѝ е коронован в Милешево над гроба на Свети Сава за общосръбски и босненски крал и така Доротея става първата кралица на Босна и сръбските земи. Доротея, като съпруга на босненския владетел, през графската фамилия Цили и династията на Хабсбургите става известна личност във висшата западноевропейска аристокрация. Умира около 1390 г. Счита се, че Доротея Българска е майка на крал Твъртко II Котроманич.

Потомство[редактиране | редактиране на кода]

През 19 век хърватският историк и писател професор Векослав Клаич аргументира своята теза, че Доротея е майка на Твъртко II, цитирайки една харта на Твъртко I, издадена през 1382 г. до Дубровнишката република, в която босненският крал споменава Доротея и свой син, който не е назован по име. Ако действително този син е Твъртко II, то неговото раждане трябва да е било между 1375 г. (имайки предвид, че Твъртко I и княгиня Доротея се женят през декември 1374 г.) и датата на написване на хартата през 1382 г.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г Павлов, Пламен. Търновските царици. В.Т.: ДАр-РХ, 2006
  2. Živković 1981, стр. 23