Доротея Българска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Доротея Българска
кралица на Босна
Родена
1355 г.
Починала
1390 г. (35 г.)
Погребана Миле

Религия православие
Управление
Период 1377 – 1390
Титла кралица на Босна
Други титли баниса
Семейство
Род Шишмановци
Баща Иван-Срацимир
Майка Анна Басараб
Братя/сестри Константин II Асен
Съпруг Твръдко I
Деца Твъртко II
Доротея Българска в Общомедия

Доротея Срацимир или Дорослава (1355 – 1390) е българска принцеса, баниса и кралица на Босна, съпруга на първия общосръбски крал и бан на БоснаСтефан Твърдко I Котроманич.

Доротея е дъщеря на цар Иван Срацимир[1] и Анна Басараб, дъщерята на влашкия войвода Никола Басараб. Сестра на Константин II Асен, последен владетел на Видинското царство. Израснала във Видин, в двора на Иван Срацимир. През 1365 – 1369 Видинското царство е окупирано от Кралство Унгария. По нареждане на унгарския крал Лайош I Доротея, нейните родители и сестра ѝ са отведени в плен.[1] Царското семейство е държано в замъка Хумник в Хърватия.[1] Мавро Орбини съобщава, че Доротея не се завръща във Видин, а остава като заложница в унгарския двор, където става придворна дама на унгарската кралица Елизабета Котроманич.[1] По-късно кралицата урежда брака на Доротея с босненския бан Твърдко I Котроманич, който е неин родственик. Сватбата се състои на 8 декември 1374 г. в Унгария. Така Доротея получава титлата баниса на Босна. През 1377 година съпругът ѝ е коронован в Милешево над гроба на Свети Сава за общосръбски и босненски крал и Доротея става първата кралица на Босна и сръбските земи. Доротея, като съпруга на босненския владетел, през графската фамилия Цили и династията на Хабсбургите става известна личност във висшата западноевропейска аристокрация. Умира около 1390 г. Счита се, че Доротея Българска е майка на крал Твърдко II Котроманич. Според Мавро Орбини обаче той е извънбрачно дете от връзката на Твърдко с босненска благородничка на име Вукосава.

Потомство[редактиране | редактиране на кода]

През XIX век хърватският историк и писател професор Векослав Клаич аргументира своята теза, че Доротея е майка на Твърдко II, цитирайки една харта на Твърдко I, издадена през 1382 г. до Дубровнишката република, в която босненският крал споменава Доротея и свой син, който не е назован по име. Ако действително този син е Твърдко II, то неговото раждане трябва да е било между 1375 г. (имайки предвид, че Твърдко I и княгиня Доротея се женят през декември 1374 г.) и датата на написване на хартата през 1382 г.[2]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г Павлов, Пламен. Търновските царици. В.Т.: ДАр-РХ, 2006
  2. Živković, Pavo. Tvrtko II Tvrtković: Bosna u prvoj polovini xv stoljeća. Sarajevo, Institut za istoriju, 1981. ISBN 0-472-08260-4. с. 23.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]