Доротея Българска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Доротея Срацимир или Дорослава е българска княгиня, баниса и кралица на Босна, като съпруга на първия общосръбски крал и бан на Босна, Стефан Твърдко I Котроманич.

Доротея е дъщеря на цар Иван Срацимир[1] и Анна Басараб, дъщерята на влашкия войвода Николае. Родена е във Видин.

През 1365-1369 Видинското царство е окупирано от Унгария. По нареждане на унгарския крал Лайош I Доротея, родителите ѝ и сестра ѝ са отведени в плен[1]. Царското семейство е държано в замъка Хумник[1]. Мавро Орбини съобщава, че Доротея не се завръща във Видин, а остава като заложница в унгарския двор, където става придворна дама на унгарската кралица[1]. По-късно крал Лайош I урежда брака ѝ за босненския бан.

През декември 1374 в Свети Илия, близо до Нови Сад, Доротея се омъжва за бан Твръдко I Котроманич. Така тя получава титлата баниса на Босна. През 1377 година съпругът ѝ е коронован в Милешево над гроба на Свети Сава за общосръбски и босненски крал и така Доротея става първата кралица на Босна и сръбските земи.

Доротея, като съпруга на босненския владетел, през графската фамилия Цили и династията на Хабсбургите става известна личност във висшата западноевропейска аристокрация.

Потомство[редактиране | редактиране на кода]

През 19 век хърватският историк и писател професор Векослав Клаич аргументира своята теза, че Доротея е майка на Твъртко II, цитирайки една харта на Твъртко I, издадена през 1382 г. до Дубровнишката република, в която босненският крал споменава Доротея и свой син, който не е назован по име. Ако действително този син е Твъртко II, то неговото раждане трябва да е било между 1375 г. (имайки предвид, че Твъртко I и княгиня Доротея се женят през декември 1374 г.) и датата на написване на хартата през 1382 г.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г Павлов, Пламен. Търновските царици. В.Т.:ДАр-РХ, 2006.
  2. Živković 1981, p. 23.