Досиетата Х (сезон 1)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Досиетата Х (сезон 1)
The X-Files (season 1)
Страна САЩ
Епизоди24
ТВ КаналFox
Излъчване10 септември 1993 г. – 13 май 1994 г.
Излизане на DVD9 май 2000 г.
Хронология на сезоните
Следващ2

Първият сезон на научно-фантастичния телевизионен сериал „Досиетата Х“ започва да се излъчва по мрежата на Fox в Съединените щати на 10 септември 1993 г. и завършва по същия канал на 13 май 1994 г., след излъчени всички 24 епизода.

Първият сезон представя главните герои от поредицата – Фокс Мълдър и Дейна Скъли, които са изиграни съответно от Дейвид Духовни и Джилиън Андерсън, и второстепенните герои Дълбокото гърло, Уолтър Скинър и Пушача. Сезонът показва основната концепция на сериала, която се върти около разследването на паранормални или свръхестествени случаи, известни като „Досиета Х“ на Федералното бюро за разследване. Също започва да поставя основите на всеобхватната митология на поредицата.

Първоначално повлиян от „Колчак: Нощният преследвач“ и „Зоната на здрача“, създателят на поредицата Крис Картър, два пъти поставя идеята за сериала на Fox, преди да бъде приета. Сезонът бързо набира популярност, като рейтингите се увеличават непрекъснато, и привлича като цяло положителни отзиви от критиците и медиите.

Концепция и теми[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки че Картър първоначално замисля сериала въз основа на влиянието на „Колчак“ и „Зоната на здрача“, той заявява, че „точката на идеите“ за цялостната концепция на поредицата идва от знанието за НЛО. След като е запознат с творбите на Джон Е. Мак – особено изследване на Мак, което съобщава, че 3% от американците твърдят, че са били отвлечени от извънземни, Картър смята, че е намерил централната си тема.[1] Решено е, че сериала ще се съсредоточи върху ФБР, за да се избегне нещо, което Картър вижда като провал в Колчак, при което мистериозните събития непрекъснато ще се случват и случайно ще бъдат разкрити от един и същ характер – чрез създаване на измислен отдел от ФБР, който активно разкрива тези паранормални случаи, смята се, че сериала ще бъде „устойчив седмица след седмица, без да надхвърля параметрите на доверието“. В началото на етапа на планиране, Картър си мисли, че значителна част от епизодите ще се занимават с разследвания, които разкриват измами или случаи, които погрешно са разглеждани като паранормални. Въпреки че това решение никога не се изпълнява, епизодът от третия сезон Jose Chung's From Outer Space може да се разглежда като такова.

Сериала се върти около двата си главни героя, които са дефинирани в началото на концепцията като „вярващ“ и „скептик“. От тях, „вярващият“, Фокс Мълдър, е създаден с лична мотивация, определяща характера, включваща изчезването на по-малката му сестра по време на детството му, което според него е резултат от отвличане от извънземни. Създаването на „скептика“, Дейна Скъли, е повлияно от представянето на Джоди Фостър в „Мълчанието на агнетата“, което кара екипа да реши, че характерът трябва да изглежда „истински“, за разлика от типа „бомба“, за който студиото се надява преди.[2]

Роли[редактиране | редактиране на кода]

Главни[редактиране | редактиране на кода]

Второстепенни[редактиране | редактиране на кода]

Епизоди[редактиране | редактиране на кода]

# Заглавие Режисура Сценарий Първо излъчване Рейтинг (в милиони)
1 1 Pilot Робърт МандълКрис Картър 10 септември 1993 г. 12.0[3]
Агент Дейна Скъли (Джилиън Андерсън) е назначена да работи с агент Фокс Мълдър (Дейвид Духовни) по „Досиетата Х“ в опит да развенчаят работата му върху паранормалното. Първият им случай ги кара да разследват очевидни отвличания от извънземни. Мъж в будна кома, Били Майлс, отвежда съучениците си, включително Тереза Неман, в гората, където ги убива в ярка светлина.
2 2 Deep Throat Даниъл ЗакхаймКрис Картър 17 септември 1993 г. 11.1[4]
Мълдър и Скъли пътуват до Айдахо, за да разследват изчезването на военен пилот. Те наблюдават необичайна въздушна дейност, което кара Мълдър да обяви съществуването на правителствен заговор. Той се промъква на във военната база и е осветен от един НЛО, но е заловен от войници и паметта му е изтрита, преди да бъде освободен.
3 3 Squeeze Хари ЛонгстрийтГлен Моргън и Джеймс Уонг 24 септември 1993 г. 11.1[5]
Мълдър и Скъли разследват поредица от убийства, където изглежда, че няма никакви следи от влизането и бягството на убиеца. Юджийн Виктор Томс (Дъг Хъчисън), привидно нормален портиер, е подозиран от Мълдър за мутант, който убива жертвите си и изяжда черния им дроб, за да удължи живота си.
4 4 Conduit Даниъл ЗакхаймАлекс Ганса и Хауърд Гордън 1 октомври 1993 г. 9.2[6]
Тъй като шефът на отдела, Скот Блевинс (Чарлс Сиуфи) изразява загрижеността си по отношение на ръководството на „Досиетата Х“, Мълдър е обсебен от решаването на случай, който е близък до срещата, която той преживява като дете, когато неговата сестра Саманта е отвлечена.
5 5 The Jersey Devil Джо НаполитаноКрис Картър 8 октомври 1993 г. 10.4[7]
Убийството на бездомник, което е много сходно с убийство, извършено през 1947 г., води Мълдър и Скъли до легендарния човек-звяр Дявола от Джърси (Клеър Стансфийлд), живеещ в горите около Атлантик Сити.
6 6 Shadows Майкъл КатълманГлен Морган и Джеймс Уонг 22 октомври 1993 г. 8.8[8]
Когато невидима сила извършва няколко убийства, на които присъства млада жена, Мълдър подозира, че духът на бившия шеф на жената, за който се смята, че е извършил самоубийство, но всъщност е убит, я защитава от нейния бизнес партньор.
7 7 Ghost in the Machine Джерълд ФрийдманАлекс Ганса и Хауърд Гордън 29 октомври 1993 г. 9.5[9]
Компютър със силно напреднал изкуствен интелект започва да убива, за да запази своето съществуване, когато се смята за твърде неефективен в контролирането на работата на офис сграда.
8 8 Ice Дейвид НътърГлен Моргън и Джеймс Уонг 5 ноември 1993 г. 10.0[10]
Когато арктически изследователски екип мистериозно се избиват по между си, само няколко дни след като проникват дълбоко в леда на Аляска, Мълдър и Скъли придружават екип от лекари и учени, които да разследват. Те откриват организъм, който заразява живите същества и усилва чувството на гняв и параноя в тях.
9 9 Space Уилям ГреъмКрис Картър 12 ноември 1993 г. 10.7[11]
Тайнствена сила саботира космическа програма, а командира на някогашен екип твърди, че е видял извънземен в космоса, докато гледа Марс от земната орбита. Така нареченият „извънземен“ се връща на Земята с него, за да го измъчва, и да разруши новата му космическа програма.
10 10 Fallen Angel Лари ШоуАлекс Ганса и Хауърд Гордън 19 ноември 1993 г. 8.8[12]
Мълдър поставя в опасност бъдещето на „Досиетата Х“, когато се отправя към мястото на катастрофа на НЛО, което бързо е прикрито от военните. Той е арестуван и докато е в затвора, среща Макс Фениг (Скот Белис), изследовател на НЛО, чиято група NICAP следи работата на Мълдър по досиетата.
11 11 Eve Фред ГербърКенет Билър и Крис Бранкато 10 декември 1993 г. 10.4[13]
Когато двама бащи на противоположните страни на САЩ са необяснимо убити по едно и също време, точно по същия начин, Мълдър и Скъли откриват, че техните 8-годишни дъщери са съвършени близнаци и са създадени по евгеничен проект от 1950-те години, който прави клонирани момчета и момичета на име Адам и Ева, които имат повишена сила и интелигентност, но са склонни към психотично поведение.
12 12 Fire Лари ШоуКрис Картър 17 декември 1993 г. 11.1[14]
Мълдър разследва смъртта на британски аристократ по молба на стара приятелка от Оксфорд. Сесил Л'Ивели е пирокинетик – той има способността да пали огън с ума си.
13 13 Beyond the Sea Дейвид НътърГлен Моргън и Джеймс Уонг 7 януари 1994 г. 10.8[15]
Затворник със смъртна присъда на име Лутър Лий Богс твърди, че е медиум и може да доведе Мълдър до сериен убиец, в замяна на по-смекчена присъда в затвора. Ролите на агентите са обърнати в този епизод, като Мълдър се съмнява в твърдението на Богс, а Скъли му вярва, след като ѝ казва, че може да общува чрез него с баща си, който е починал.
14 14 Gender Bender Роб БауманЛари Барбър и Пол Барбър 21 януари 1994 г. 11.1[16]
Поредица от идентични сексуални убийства, в които убиецът изглежда както мъж, така и жена, привлича Мълдър и Скъли в общност от подобни на Амиши хора, които може би са от извънземен произход.
15 15 Lazarus Дейвид НътърАлекс Ганса и Хауърд Гордън 4 февруари 1994 г. 12.1[17]
Когато агентът на ФБР Джак Уилис и обирджията на банка Уорън Дюпре са застреляни по едно и също време, по време на опит за грабеж, Дюпре умира, а Уилис е съживен. Когато Уилис излиза от болницата и започва да се държи странно, Мълдър заключава, че съзнанието на Дюпре се е прехвърлило в тялото на Уилис.
16 16 Young at Heart Майкъл ЛанджСкот Кауфър и Крис Картър 11 февруари 1994 г. 11.5[18]
Психотичен престъпник от един от последните случаи на Мълдър – Джон Барнет – се връща, за да си отмъсти на Мълдър за задържането му. Преди освобождаването на Барнет, изчезнал лекар намира начин да обърне процеса на стареене – използвайки Барнет за своя опитна мишка. Мълдър и Скъли се втурват да хванат сега непознатия млад Барнет, преди той да изпълни заканата си да убие всички близки на Мълдър.
17 17 E.B.E. Уилям ГреъмГлен Морган и Джеймс Уонг 18 февруари 1994 г. N/A
Мълдър и Скъли получават информация от Дълбокото гърло за НЛО, който е бил свален над Ирак и е тайно транспортиран до САЩ. Въпреки това, Дълбокото гърло умишлено заблуждава агентите, за да им попречи да открият истината. Представени са Самотните стрелци (Брус Харвуд, Дийн Хаглунд и Том Брейдууд).
18 18 Miracle Man Майкъл ЛанджКрис Картър и Хауърд Гордън 18 март 1994 г. 11.6[19]
Мълдър и Скъли пътуват до Тенеси, за да разследват „Служение на чудото“ и неговата звездна атракция – млад мъж със способността да лекува хората с докосването си – докато човек умира скоро след като е бил излекуван.
19 19 Shapes Дейвид НътърМерилин Озбърн 1 април 1994 г. 11.5[20]
Мълдър и Скъли се отправят към индиански резерват в северозападната част на щата Монтана, за да разследват случай на убийство, за което Мълдър смята, че може да е свързано с първото досие Х, създадено някога във ФБР, и основната му тема: ликантропия.
20 20 Darkness Falls Джо НаполитаноКрис Картър 15 април 1994 г. 12.5[21]
Мълдър и Скъли пътуват до отдалечен район на националния парк на щата Вашингтон, след като изчезва цяла група от 30 дървосекачи. Скоро те откриват, че буболечки убийци, които спят от векове, са били събудени.
21 21 Tooms Дейвид НътърГлен Морган и Джеймс Уонг 22 април 1994 г. 13.4[22]
Томс е освободен от психиатричната клиника, в който е затворен за нападение над Скъли. Той трябва да убие още веднъж, за да получи последния черен дроб, който ще му позволи да започне хибернация за още 30 години. Мълдър и Скъли се надпреварват с времето, за да открият доказателства за участието на Томс в убийствата от миналото, преди да изчезне отново. За първи път се появява заместник-директорът Уолтър Скинър (Мич Пиледжи).
22 22 Born Again Джерълд ФрийдманАлекс Ганса и Хауърд Гордън 29 април 1994 г. 13.7[23]
След като детектив и бившият му партньор умират при необясними обстоятелства, инцидентите са свързани с малко момиче, което е било свидетел и на двата смъртни случая, а Мълдър смята, че тя може да бъде прераждането на полицай, убит от колегите му.
23 23 Roland Дейвид НътърКрис Рупентал 6 май 1994 г. 12.5[24]
Агенти Мълдър и Скъли разследват поредица от убийства в Mahan Propulsion Laboratory, тъй като екип от учени умира един по един и единственият заподозрян е чистач с умствени увреждания на име Роланд.
24 24 The Erlenmeyer Flask Р. У. ГудуинКрис Картър 13 май 1994 г. 14.0[25]
На пръв поглед преследване с кола води Мълдър и Скъли до научна лаборатория, обхващаща тайна, която може да докаже заговор на правителството.

Рейтинг[редактиране | редактиране на кода]

От самото начало оценките за сериала са добри, като първият епизод е гледан от 7,4 милиона домакинства, което представлява 15% от зрителската аудитория по онова време.[26] Най-малко гледан е епизода „Fallen Angel“ – само от 5.1 милиона домакинства. Въпреки това, след излъчването на епизода, цифрите започват да нарастват отново, достигайки връх за сезона с „The Erlenmeyer Flask“, който е гледан от 8,3 милиона домакинства, 16% от наличната аудитория.[27] В края на телевизионния сезон 1993 – 1994 г., „Досиетата Х“ се класира на 105-о място от 128 предавания.[28] Рейтингите не са зрелищни, но сериала привлича достатъчно фенове, за да бъде класифициран като „култов хит“, особено по стандартите на Fox, и впоследствие е подновен за втори сезон.[29]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Edwards, p.11
  2. Lowry, p.15
  3. Smooth Start for 'seaQuest DSV' – Nielsen Ratings // USA Today, 15 септември 1993. с. 03D. Архивиран от оригинала. Посетен на 28 ноември 2012.
  4. Nielsen Ratings // USA Today, 22 септември 1993. с. D3. Архивиран от оригинала. Посетен на 28 ноември 2012.
  5. 'Dave's World,' 'Harts' Help CBS to Victory – Nielsen Ratings // USA Today, 29 септември 1993. с. D3. Архивиран от оригинала. Посетен на 28 ноември 2012.
  6. Nielsen Ratings // USA Today, 6 октомври 1993. с. D3. Архивиран от оригинала. Посетен на 28 ноември 2012.
  7. New Shows Pick Up Steam in ABC Win – Nielsen Ratings // USA Today, 18 октомври 1993. с. D3. Архивиран от оригинала. Посетен на 28 ноември 2012.
  8. World Series Earns CBS a Win – Nielsen Ratings // USA Today, 20 октомври 1993. с. D3. Архивиран от оригинала. Посетен на 28 ноември 2012.
  9. ABC Usurps CBS as No. 1 – Nielsen Ratings // USA Today, 3 ноември 1993. с. D3. Архивиран от оригинала. Посетен на 28 ноември 2012.
  10. Nielsen Ratings // USA Today, 10 ноември 1993. с. D3. Архивиран от оригинала. Посетен на 28 ноември 2012.
  11. Walters Gives ABC a Special Boost – Nielsen Ratings // USA Today, 17 ноември 1993. с. D3. Архивиран от оригинала. Посетен на 28 ноември 2012.
  12. CBS Sweeps Back to Top – Nielsen Ratings // USA Today, 24 ноември 1993. с. D3. Архивиран от оригинала. Посетен на 28 ноември 2012.
  13. Midler's 'Gypsy' Coming Up Roses for CBS – Nielsen Ratings // USA Today, 15 декември 1993. с. D3. Архивиран от оригинала. Посетен на 28 ноември 2012.
  14. ABC on Top For 2nd Week – Nielsen Ratings // USA Today, 22 декември 1993. с. D3. Архивиран от оригинала. Посетен на 28 ноември 2012.
  15. 'Improvement' Leads ABC Charge – Nielsen Ratings // USA Today, 12 януари 1994. с. D3. Архивиран от оригинала. Посетен на 28 ноември 2012.
  16. Nielsen Ratings // USA Today, 26 януари 1994. с. D3. Архивиран от оригинала. Посетен на 28 ноември 2012.
  17. Lilith Brings Ratings to 'Fraiser' – Nielsen Ratings // USA Today, 9 февруари 1994. с. D3. Архивиран от оригинала. Посетен на 28 ноември 2012.
  18. Nielsen Ratings // USA Today, 17 февруари 1994. с. D3. Архивиран от оригинала. Посетен на 28 ноември 2012.
  19. Wednesday Wins for ABC – Nielsen Ratings // USA Today, 24 март 1994. с. D3. Архивиран от оригинала. Посетен на 28 ноември 2012.
  20. ABC Gets Help From 'These Friends' – Nielsen Ratings // USA Today, 6 април 1994. с. D3. Архивиран от оригинала. Посетен на 28 ноември 2012.
  21. Nielsen Ratings // USA Today, 20 април 1994. с. D3. Архивиран от оригинала. Посетен на 28 ноември 2012.
  22. Nielsen Ratings // USA Today, 27 април 1994. с. D3. Архивиран от оригинала. Посетен на 28 ноември 2012.
  23. Nielsen Ratings // USA Today, 4 май 1994. с. D3. Архивиран от оригинала. Посетен на 28 ноември 2012.
  24. ABC Keeps Hammering Away – Nielsen Ratings // USA Today, 11 май 1994. с. D3. Архивиран от оригинала. Посетен на 28 ноември 2012.
  25. Nielsen Ratings // USA Today, 18 май 1994. с. D3. Архивиран от оригинала. Посетен на 28 ноември 2012.
  26. Lowry (1996), p. 248
  27. Lowry, pp.19 – 21
  28. ABC Hits a 'Home' Run // Entertainment Weekly. 28 април 1995. Архивиран от оригинала на 2020-12-07. Посетен на 3 април 2012.
  29. Powers, William F. (17 септември 1995). „X-Files: Signs of Intelligent Life—Cult Favorite Gains a Following Among the Masses“. The Washington Post.

Литература[редактиране | редактиране на кода]