Драгалевци (стадион, София)

от Уикипедия, свободната енциклопедия

„Драгалевци“
42.6371° с. ш. 23.3092° и. д.
Местоположение в България София
Общи данни
Адресбул. „Черни връх“ 228
София 1415
България България
Открит1955
Обновен2011, 2015
Поддържан отДИТ Спорт
Покритиетрева
Капацитет1700
Използван от
ФК Драгалевци (до 2010)

ФК Левски–Драгалевци (2007 – 2014)

ДИТ Спорт (2011 – )
ПФК Септември (София) (2015 – )

Драгалевци е стадион в квартал Драгалевци, София. Използва се от футболна академия ДИТ Спорт, а след 2015 г. и от футболния отбор на ПФК Септември (София).

История[редактиране | редактиране на кода]

Стадион „Драгалевци“ е построен през 1955 година. През 1981 г. за разширяването му се отчуждават 30 дка от АПК „Средец“, които са заплатени от КФС Драгалевци.[1] Стадионът по-късно е ползван за подготовка на националния отбор на България по футбол, както и за тренировки на българските елитни клубове. Освен футболно игрище базата разполага и с тенис-кортове.

През годините се появяват неуредици относно собствеността на земята, върху която е построен стадионът. След 2005 година възникват правни спорове между местния клуб ФК „Драгалевци“, новосъздадения с общинско участие „Левски–Драгалевци“ и спортния клуб Левски Сф, който по времето на своя президент Т. Лафчис също е ползвал комплекса.[1] В резултат през 2007 г. Столична община отдава базата на концесия на ОСК „Левски–Драгалевци“, което води до западането на конкурентния ФК „Драгалевци“, впоследствие прекратил съществуването си. Подобна обаче става и съдбата на „Левски“ Др., който също не успява да се наложи в първенствата.

През 2010 г., с намесата на общинския съветник Ст. Стоянов, и двата местни клуба са изгонени от стадиона, като през есента на същата година локалното дерби между тях в софийската окръжна група трябва се играе в съседното с. Бистрица. [2]

След няколко участия в Софийската регионална група драгалевският Левски все пак успява да пробие в плейофите за влизане във „В“ АФГ през сезон 2012/13. Участието му обаче е прекратено преждевременно поради липса на собствена детско-юношеска школа, каквото е изискването за третото ниво на българския футбол. [3] Този клуб за последно подава заявка за участие в окръжната СРГ–Юг през 2014 г., но се отказва непосредствено преди началото на първенството.

Реновация[редактиране | редактиране на кода]

През 2011 година е учреден ДИТ Спорт, който поема стопанисването на базата на ОСК „Левски–Драгалевци“. Към края на годината е създадена и едноименната футболна академия.[4]

Стадионът търпи няколко последователни ремонта. През 2011 г. се подменя тревната настилка на централния футболен терен, а през 2015 се реновира трибуната, разполагаща с места за около 1700 зрители (1500 седящи) и сектор за гости, с което се цели подготовката на съоръжението за лицензиране за професионален футбол. Наред с това са изградени две покрити зали футбол и тенис, три помощни терена с изкуствено покритие и 8 тенис-корта, като инвестицията се оценява на около 3 млн. лева.[5]

През месец май 2015 г. ДИТ Груп, управляваща футболна академия ДИТ Спорт, става собственик на ПФК Септември (София) и представителният отбор на „септемврийци“ започва да провежда домакинските си мачове на тревния терен на ст. „Драгалевци“. На него се играят и срещи от юношеските елитни групи.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]