Драганчетата

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Драганчетата
Общи данни
Население19 души[1] (15 септември 2022 г.)
Надм. височина606 m
Пощ. код5335
Тел. код06716
МПС кодЕВ
ЕКАТТЕ23185
Администрация
ДържаваБългария
ОбластГаброво
Община
   кмет
Габрово
Таня Христова
(ГЕРБ)

Драгàнчетата е село в Северна България, община Габрово, област Габрово.[2]

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Драганчетата се намира на около 8 km изток-югоизточно от центъра на град Габрово и 8 km запад-югозападно от град Трявна. Разположено е в долината на течащата в този си участък на северозапад Жълтешка река, наричана и Овчарка по името на намиращия се на около 1,5 km югоизточно от селото връх Овчар (Овчаря) (869 m), под който е основният ѝ извор. Реката е известна със златоносния си пясък. Селото е в района на условната граница между предбалканските Габровски възвишения от север и Шипченската планина от югозапад. Надморската височина в северозападния му край е около 574 m и нараства до около 600 m в югоизточния. Кратък общински път свързва Драганчетата с минаващия от север третокласен републикански път III-552 (Габрово – Трявна – Вонеща вода).

Населението на село Драганчетата, наброявало 86 души при преброяването към 1934 г. и намаляло до 11 към 1992 г., наброява 14 (по текущата демографска статистика за населението) към 2019 г.[3]

Развити са гъбарството[4] и билкарството[5].

В началото на 21 век селото е позапустяло, доста от обитателите са починали. Населението е предимно от пенсионери. Има около 25 – 30 къщи и по-голямата част от тях са на по над 100 години.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1995 г. дотогавашното населено място колиби Драганчетата[6] придобива статута на село.[7][8].Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.grao.bg.
  2. Драганчетата е разположено в землището на село Жълтеш
  3. Справка за населението на с. Драганчетата, общ. Габрово, обл. Габрово
  4. Речник на българския език; Гъбарство Събиране или отглеждане на гъби за ядене като занятие или постоянно практикуване.
  5. Речник на българския език; Билкарство Занятие на човек, който събира и продава лековити билки или лекува с тях.
  6. Справка за с. Драганчетата, общ. Габрово, обл. Габрово към 01.09.1987 г.
  7. Справка за с. Драганчетата, общ. Габрово, обл. Габрово към 18.07.1995 г.; Събитие: промяна при ново АТУ (административно-териториално устройство)
  8. След влизането в сила през 1995 г. на Закона за административно-териториалното устройство на Република България, съгласно § 7, алинея 3 от неговите Преходни и Заключителни разпоредби, съществуващите при влизането му в сила населени места от вида на махали, колиби, гари, минни и промишлени селища придобиват статут на села.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]