Драг (автомобилен спорт)

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Драгът е форма на моторен спорт, при която предварително подготвени за целта превозни средства (по-често автомобили, но и мотоциклети) се състезават на права отсечка. Обикновено това става в двубой, като развитата скорост не е толкова важна, колкото определеното разстояние да бъде изминато за най-кратко време.

Срещат се различни дистанции, най-вече от 200 до 400 метра, но се провеждат и състезания на 800 метра. Още през 1960 година започва измерването на резултатите по електронен път.

При по-бързите автомобили се използва парашут вместо спирачки. В същото време неправилно поставеният парашут би могъл да доведе до сериозни последствия.[1]

Основи на драг състезанията[редактиране | редактиране на кода]

Светофар на Саскачеванската международна писта, пригодена специално за драг състезания

На всеки участник е позволено да направи бърнаут (загряване на гумите) в началото на състезанието за по-добро сцепление. Стартът се дава от светофар, наричан „коледно дръвче“.[2][3] Той се състои от шест светлинни сигнала за всеки състезател – син, три жълти, зелен и червен. Синята светлина известява състезателите, че трябва да приближат стартовата линия, жълтите светлини са индикатори за готовност, а при светване на зелената светлина съревнованието започва. Червената светлина се включва само когато някой от състезателите е тръгнал преди светването на зелената такава. Тогава той получава наказание или директно дисквалификация.[4]

Невинаги победител е преминалият разстоянието за по-малко време. Може да има разлика във времената, защото отмерването е индивидуално (аналогично на ски спусканията). Времето за реакция на един състезател може да е по-кратко и той да тръгне по-рано, а към края друг да го е задминал. Това от своя страна отключва и възможността за изравняване на времената, но победител става първият преминал финалната права.

Потегляне на Шевролет Камаро

При стандартните драг състезания загубилият двубоя отпада, а спечелилият преминава в следващия рунд. Накрая остават двама, измежду които се определя победителят.

Класове[редактиране | редактиране на кода]

Типичен про стоук автомобил

Съществуват редица класове при драг състезанията според дистанцията, вида автомобили, техните двигатели и др. Сред популярните драг класове са:

  • Горивни драгстери. Притежават най-бързото ускорение и могат да развият максимална скорост за около 3.8 секунди, като средната отчитана скорост 20 метра преди финала е към 520 километра в час. Автомобилите са дълги 7.6 метра и тежат близо тон. Горивото им е смес от метанол и нитрометан в отношение 9:1.
  • Про мод. Двигателите им могат да се модифицират по такъв начин, че да развият значителна мощност. Използват се турбини, компресори и бутилки с азотен оксид. Преминават дистанция от 400 метра за под 3.8 секунди и достигат скорост около 500 километра в час.
  • Про стоук или хот род. Преминават дистанция от 400 метра за около 6.4 секунди, достигайки около 350 километра в час.
  • Супер стоук. Автомобилите не приличат на обичайните драгстери, а са като най-обикновени шосейни коли, само че се отличават с модифицираните си до голяма степен двигатели, по-ниското тегло, въртящия момент и многото конски сили. Нерядко предаваната към задните колела сила е толкова голяма, че предницата на автомобилите се вдига за около 20 метра.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Маккена, Кевин. How to Drag Race. S-A Design, 2008.
  2. ((en)) Drag racing made easy. Nhra.net. Посетен на 21 февруари 2014.
  3. ((en)) CHRISTMAS TREE. Roadtesttv.com. Посетен на 21 февруари 2014.
  4. ((en)) An Explanation of The Sport of Drag Racing. Dipple.tripod.com. Посетен на 21 февруари 2014.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Drag racing в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​