Дракон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Дракон.

Гравюра на Уроборос (това е драконът който е захапал собствената си опашка)

Драконите (лат.draco, гръцки drákon- змия) са гигантски влечугоподобни митични създания притежаващи магически сили. В някои други легенди се е смятало че люспите му са го эащитавали от магии. Външният им вид е съчетание от елементи на различни животни  — главата и тялото са на влечуго, а крилата са на птица или ципести като на прилеп. Понякога в образа могат да влизат и части от телата на други животни като лъв, куче, риба, козел, вълк и т. н. В българските легенди техен еквивалент са змейовете или ламите - кръвожадни и огнедишащи митични същества.

Разграничават се два основни типа дракони - европейски и азиатски, но този образ се среща и в митологиите на народи от другите части на света.

Европейските дракони[редактиране | редактиране на кода]

Семейство дракони във Варна

Тези дракони представляват огромни гущероподобни същества (въпреки че думата дракон идва от латинското dráco и означава змия), почти винаги зелени на цвят, покрити с люспи и притежаващи мощни крила. Имат способността да бълват огън и да летят.

В културата на европейските народи драконите са представяни главно като кръвожадни, зли същества, живеещи в дълбоки пещери или във високи планини. В много легенди на Стария континент се разказва за юнак, който трябва да победи разгневен дракон. В християнството е популярна легендата за Св. Георги - със своето копие той убива змей, който в Западна Европа е наричан дракон.

Азиатските дракони[редактиране | редактиране на кода]

Китайските дракони притежават огромна мъдрост, но са съгласни да я споделят само след дълги разговори, убеждения, а понякога и подаръци.

Известни са няколко различни вида Китайски Дракони:

  • Рогатият Дракон се счита за най-силният.
  • Небесният Дракон поддържа Небесата и е защитник на Боговете.
  • Земният Дракон властва над цялата Земя.
  • Свещеният Дракон контролира ветровете и дъжда.
  • Крилатият Дракон е единствен имащ крила.
  • Жълтият Дракон е известен с висока образованост и широки познания.


Файл:Dragonskin.jpg
European Dragon

[редактиране | редактиране на кода]

Други дракони[редактиране | редактиране на кода]

Северноамериканските индианци също имат свой дракон — асоциират го със мъдрост и огромна сила. Често в техните легенди природните явления се обясняват именно с намесата на дракон — според някои племена, например, при слънчево затъмнение слънцето изчезва, погълнато от дракон.

В митовете на маите присъства еднокракият дракон Хуракан, който владее силата на бурята и вятъра. Оттук произлизат и думите ураган и оркан - съвременни названия на видове бури.

Родени летци[редактиране | редактиране на кода]

Драконите снасят яйца, които не се излюпват в продължение на три хиляди години. Когато дойде времето да се излюпи дракон, в черупката на яйцето се появява дупчица и от нея излиза малка змия. Само за няколко минути тя се превръща в огромен дракон, който полита към небето, съпроводен от силна вихрушка. За разлика от драконите на западната цивилизация, китайските дракони нямат крила. Те летят от силата на своята вътрешна мощ. Много често драконите биват изобразявани държеейки или гонейки малко кълбо, което може да е Луната, или перлата на мъдростта, или яйце, което се смята за извор на живота. Кълбото често има назъбени контури, от него излизат пламъци, което го свързва със символа на гръмотевиците и мълниите.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Съществуват ли дракони днешно време[редактиране | редактиране на кода]

Хората се чудят, дали тези митични създания наистина са съществували или не. Според проучвания, много преработки и симулации е доказано, че драконите наистина са съществували дори още по времето на динозаврите.Съществуването на драконите се предполага, че датира още в годините на Креда и е продължило до времето на рицарите.Както почти всяко едно същество драконите еволюирали с годините.Първоначално те били динозаври, които имали крила. Не след дълго те развили своите огнени способности(отделен дроб в който съдържали лесно запалващ се газ, който им позволявал да бълват пламъци). След периода Креда и началото на новия живот на земята драконите изглеждали по по-различен начин. Те били с удължено тяло и малки криле.Те се научили да плуват, защото не можели да летят така добре както преди.Години по - късно по време на човешкото съществуване драконите се разделили на два вида, едни които отново си върнали големите крила, с които можели да се извисяват в небесата, а други се приобщили към водната среда и новия си начин на живот.Последно е било открито голямо змийско тяло с крила и крака в Хималаите.