Дреновица (рид)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за рида в Северозападна България. За селото в Югозападна България вижте Дреновица.

Дреновица
Relief Map of Bulgaria.jpg
43.265° с. ш. 23.96° и. д.
Местоположение на картата на България
Общи данни
Местоположение България (Област Враца, област Плевен)
Част от Предбалкан
Надм. височина Челковица 363,9 m
Защитена местност
„Дреновица“
Местоположение Flag of Bulgaria.svg България
Най-близък град Сухаче, община Червен бряг
Данни
Площ 20,00 хектара
Създаден 5 февруари 1966
Уеб сайт ИАОС, Дреновица

Дреновица е полупланински рид в Северозападна България, Западния Предбалкан, области Враца и Плевен. По североизточното му подножие преминава условната граница между Предбалкана и Дунавската равнина.

Полупланинският рид Дреновица се издига във външната структурна ивица на Западния Предбалкан и е разположен в междуречието на реките Скът и Искър. Простира се в посока северозапад-югоизток на протежение от 21-22 км, между река Скът при села Нивянин и река Искър при село Реселец. В югоизточната му част ширината достига 7-8 км, а в северозападната — едва 2-3 км. Североизточните му склонове, обърнати към Дунавската равнина са стръмни, а югозападните — полегати, осеяни с карстови форми — пропасти, понори и пещери. На северозапад, в района на село Буковец се свързва с успоредният на него рид Венеца, а на юг — с Каменополското плато. Максимална височина е връх Челковица (363,9 м), разположен в южната му част, на 2,6 км западно от село Бресте. Левит приток на Искър Габарска река проломява рида при село Габаре и го разделя на две части — по-ниска северозападна и по-висока югоизточна. Северните му склонове се отводняват от десните малки и къси притоци на река Скът, а останалите части от рида — от леви притоци на Искър, в т.ч. Габарска река. Предимно югоизточните по-високи части на Дреновица са обрасли с гори от дъб, цер, липа и габър.

В северозападната част на рида, в Община Бяла Слатина са разположени селата Буковец, Габаре и Тлачене, а в югоизточната част, в Община Червен бряг — селата Бресте, Горник, Реселец и Сухаче.

В средната си част, през пролома на Габарска река при село Габаре рида Дреновица се пресича от север на юг от третокласен път № 134 от Държавната пътна мрежа Бяла СлатинаГабареГорна Бешовица ---Мездра.

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

Топографска карта[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Мичев, Н и Ц. Михайлов, И. Вапцаров и Св. Кираджиев, Географски речник на България, София 1980 г., стр. 184.