Дрита Аголи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дрита Аголи
Drita Agolli
албанска актриса
Родена
Починала
1 ноември 2017 г. (90 г.)
Актьорска кариера
Активностот 1950 г.
Семейство
БащаИсмаил Стразимири

Дрита Аголи (на албански: Drita Agolli) е албанска театрална режисьорка и актриса.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е в 1927 година като Дрита Стразимири в семейството на Исмаил Стразимири в дебърското българо-торбешко село Макелари, Албания. След като завършва гимназия в Тирана, участва в съпротивителното движение през Втората световна война. След освобождението на страната прави дебюта си на сцената като аматьор в ролята на Мариел в пропагандата пиеса „Гласът на Америка“ заедно с Михал Попи и Марие Логореци през 1950 г. Заминава да учи дизайн в Института за изящни изкуства в Букурещ през 1954 г. Учи в Института за драматични изкуства в Москва, който завършва през 1960 г. и става първата албанка театрален режисьор.

След завръщането си в страната се посвещава на драмата. От 1963 г. играе в Народния театър и в Театъра за опера и балет, като същевременно режисира. Многократно пътува из страната за подпомагане на театралните сцени в по-малките градове.

От 1965 г. преподава в Училището за актьорско майсторство „Александър Мойсиу“, а след това – в Драматичната катедра на Тиранския университет, която оглавява от 1974 г.

Занимава се с критика, публикува мемоари.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Edi Shukriu: Gra të shquara shqiptare. Prisztina: 2003. ISBN 9951-8557-0-9. (alb.)