Дрожди

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Дрожди
Общоприето наименование
Терминът « Дрожди » се използва на български в няколко отделни таксона.
Dry yeast.jpg
Класификация
империя: Eukaryota Еукариоти
царство: Fungi Гъби
Парафилетична група
Включени групи Saccharomycotina
Schizosaccharomycetes
Sporidiales
Дрожди в Общомедия

Дрождите (квасни гъбички) са едноклетъчни гъби, безхлорофилни микроорганизми. Те са сред най-изучаваните еукариоти в микробиологията. Развиват се в захарни (въглехидратни) вещества и причиняват алкохолна ферментация. Клетката има овална форма. Ширината им е от 2 до 8 µm, а дължината им е от 4 до 10 µm. Дишат аеробно. При наличие на топлина (около 42 °C) и влага се размножава много бързо чрез пъпкуване.

Устройство[редактиране | редактиране на кода]

Отвън клетката на дрождите е обвита с клетъчна стена, която се състои от няколко слоя. Непосредствено под клетъчната стена лежи цитоплазмената мембрана. Вътрешността на клетката е изпълнена с цитоплазма, в която протичат голяма част от жизнените процеси. Тя се състои от белтъци, липиди, въглехидрати, соли и други. При младите клетки тя е хомогенна и дребнозърнеста.

Дрождите притежават ясно обособено ядро. Ядрото има овална форма и е обвита с тънка, пореста мембрана.

Дрождите са богати на различни витамини. Някои видове съдържат В-комплекс.

Дрождите са клетки, които живеят при аеробни условия. Имат малки ядра, голям брой, но малки митохондрии и хемогенна цитоплазма. Анаеробно живеещите дрожди имат големи ядра – малко на брой, но големи митохондрии и хетероплазмена цитоплазма.

Размножаване и делене на дрождите[редактиране | редактиране на кода]

Дрождите се размножават вегетативно (чрез пъпкуване или просто делене) и по полов път (чрез образуване на спори). Пъпкуването е основен метод за размножаване. На майчината клетка се появява подутина (пъпка), която постепенно нараства и достига размера и формата на майчината клетка. Тогава двете клетки се разделят с преграда. При половия начин се сливат 2 клетки и ядрата им започват да се делят 2, 3, 4 пъти в клетка. Обвивка се образува от 4 до 8 аспоспори.

Значение[редактиране | редактиране на кода]

Човекът използва тези организми от хиляди години в производството на хляб, вино, бира.

Маята за хляб се състои именно от гореописаните дрожди.

Друго много важно приложение на тези едноклетъчни, е използването им за синтезиране на арабски лекарства. Например някои видове инсулин, който е необходим на болните от диабет, са синтезирани именно в клетките на Saccharomyces cerevisiae.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]