Дружество на автомобилните инженери

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

SAE International (Society of Automotive Engineers, Дружество на автомобилните инженери) е американска организация за научно-технически изследвания и стандартизация, преди всичко в областта на автомобилостроенето.

История[редактиране | редактиране на кода]

Организацията е основана през 1905 г. като Society of Automobile Engineers. Първоначално тя си поставила за цел да създава стандарти и да ускорява обмена на идеи и знания в областта на автомобилната индустрия.

SAE в началото е имала 30 члена-учредители, в това число Хенри Форд като вицепрезидент. През 1916 г. тя има вече 1800 члена и разпростира полето си на действие върху всичките форми на средствата за придвижване. По тази причина името ѝ тогава бива променено.

След Втората световна война SAE започва да си сътрудничи с други организации за стандартизация и за мобилни средства по цял свят. Откриват се филиали на организацията в много други страни. В наши дни дружеството наброява над 121000 души – инженери, ръководители, преподаватели и студенти от над 97 страни.

Между най-известните разработки на SAE са класификацията на SAE за моторни масла (вискозитетен клас на масла), конска сила по SAE (SAE-PS) и стандартизирането на идентификационните номера на автомобилите (VIN, Vehicle identification number).

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]