Дун Фан Хун I

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Дун Фан Хун I
Дун Фан Хун I малко след окончателното си завършване.
Общи данни
По програма на Flag of the People's Republic of China.svg Китай
Основни изпълнители Китайска академия за космически технологии
Тип изкуствен спътник
Основни цели йоносферни и атмосферни изследвания, радиопредаване
Орбита/траектория ниска, елиптична орбита
Апогей 2386 км
Перигей 441 км
Инклинация 68,55°
Изстрелване 24 април 1970
Ракета-носител Чан Джън
Маса 173 кг
Продължителност на орбиталната обиколка 114,09 мин
Състояние в орбита (нефункциониращ)
Прибори

радиопредавател, медни антени, телеметрични сензори

Дун Фан Хун I (на китайски:東方紅一號 - „Изтокът е червен“) е наименованието на първия успешно изстрелян китайски космически спътник. Той е изстрелян на 24 април 1970 година, и полага началото на едноименната китайска спътникова програма, както и на китайската космическа програма като цяло. С тегло от 173 кг това е най-тежкият апарат, изстрелван като първи спътник. На борда си е имал радиопредавател, който е излъчвал песента „Изтокът е червен“ и речи на Мао Дзедун. Разработването на спътника е било под ръководството на Чан Суесън. Самият апарат е проектиран от Сън Цзядун. Бил е подобен на американския Телстар. Донг Фанг Хонг I е бил транспортиран с влак до центъра Дзиюциен, северен Китай под изключителни мерки за сигурност – между всеки два електрически стълба по линията са стояли на пост войници.

В 9:35 минути вечерта сателитът е изстрелян с ракета Чан Джън и 13 минути по-късно влиза в орбита. Орбитата му е ниска, елиптична, с апогей 2386 км и перигей от 441 километра. Времетраенето ѝ е било 144,09 минути. Спътникът е извършвал 120 завъртания около оста си в минута като мярка за стабилизиране. Обвивката му е била направена от алуминиева сплав. Формата на Дун Фан Хун I е наподобявала многостен със 72 лица. Целта на апарата се е ограничавала до атмосферни и йоносферни изследвания, както и изпробване на ефективността на китайските космически технологии. Дун Фан Хун I престава да функционира на 14 май същата година. Все още в орбита, но изведен на безопасна височина.

След успешното му изстрелване Китай става петата космическа сила и започва изследвания върху възможността за създаване на пилотиран космически кораб.