Дупката (резерват)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Дупката.

Резерват „Дупката“
Местоположение Flag of Bulgaria.svg България
Баташката планина
Най-близък град Батак
Данни
Площ 1210,8 ha
Създаден 29 юни 1951
Резерват „Дупката“ в Общомедия

„Дупката“ е името на резерват в Родопите, България.

Основаване и статут[редактиране | редактиране на кода]

„Дупката“ е обявен за резерват с Постановление № 14827/29.06.1951 г. Общата му площ е 1210,8 хектара, определена със Заповед № 1700 от 17.12.1961 г. и със Заповед № 3899 от 15.09.1975 г.

В периода 1977 – 2017 г. е биосферен резерват е по програмата „Човек и биосфера“ на ЮНЕСКО.[1] Площта на резервата е включена в границите на потенциална защитена зона Западни Родопи, част от Европейската екологична мрежа НАТУРА 2000.

Резерватът е създаден с цел опазването на вековните чисти гори от бял бор, както и защита на вида благороден елен.

Местонахождение[редактиране | редактиране на кода]

Разположен в южните части на Баташката планина в землищата на с. Фотиново и на гр. Батак по югоизточните склонове на Родопите и по поречието на Девинска река. „Дупката“ обхваща територии между 600 и 1300 м надморска височина. Релефът му е силно разчленен и резерватът е пресечен от река Девинска през почти цялата си дължина.

Флора[редактиране | редактиране на кода]

Червена боровинка

83% от територията на резервата е заета от вековни иглолистни гори. Най-разпространени са обширните гори от бял бор, сред които има дървета на възраст над 200 години. Височината на някои дървета достига 40 метра, а диаметърът на ствола им – 1 м. Срещат се също смесени гори от бял бор и обикновен смърч. В по-ниските части на резервата, в широколистния пояс преобладават видовете от бук, клен, дъб, елша, върба и др. Храстовата растителност е представена основно от дрян, къпина и малина, а тревната от червена и черна боровинка, здравец, жълта иглика и др.

Фауна[редактиране | редактиране на кода]

Глухар

Резерватът дава убежище на голям брой горски бозайници – благороден елен, сърна, кафява мечка, дива котка, лисица, златка, белка, язовец, глухар, сокол, ястреб, лещарка и др. Една от основните цели за създаването на резервата е опазването на благородния елен. Благородните елени в миналото са били значително повече, но техният брой в България намалява значително през последните години. Срещат се голям брой птици – глухар, сокол, ястреб, лещарка и др.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Само Мантарица остава в програмата на ЮНЕСКО за биосферни резервати. // velingrad.com, 29 август 2017 г. Посетен на 2 декември 2020 г.