Духът на времето: Следващата стъпка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Духът на времето: Следващата стъпка
Zeitgeist: Moving Forward
Режисьори Питър Джоузеф
Продуценти Peter Joseph
Сценаристи Peter Joseph
В ролите Peter Joseph
Премиера 2011
Времетраене 161 минути
Страна САЩ
Език Английски
Външни препратки
Официален сайт
IMDb Allmovie

„Духът на времето: Продължение“ (на английски: Zeitgeist: Moving Forward) е третият филм на Питър Джоузеф от серията документални филмиДухът на времето“. Във филма взимат участие специалисти в областта на общественото здравеопазване, антропологията, невропсихологията, енергетиката, технологиите, социалните науки и други направления, свързани с обществената дейност и културата. Три са централните теми във филма — човешкото поведение, пазарната икономика и приложната наука. Във филма се прави опит да се осъзнае съвременната социална парадигма.

Предлагат се радикални подходи към решаване на глобалните проблеми на съвременността, като беседващите се опитват да изградят качествено нов подход към осъзнаване на социалните и икономически процеси в обществото, адекватен на новите предизвикателства пред човечеството.

Първоначално филмът е планиран на излезе през октомври 2010 г., но реално премиерата се състоява на 15 януари 2011 г. Филмът е преведен от активистите на Движението Цайтгайст на 31 езика. За 10 дена филмът е показан в 60 страни, 291 града и 341 кинотеатъра. Първите две серии на филма са пуснати направо в Интернет без премиери.

На 25 януари 2011 г. се състоя официалния интернет-релийз на филма в Youtube.[1] За първите 5 дена интернет-версията на филма е прегледана повече от 1 милион пъти. В края на януари 2011 г. на официалния сайт стана достъпна за изтегляне DVD-версията.

Във филма се използват многобройни 2D и 3D визуални ефекти. Според режисьора [2] в сравнение с по-старите филми той е "най-сложният, има много повече драматични елементи, по-сложна анимация, – така че ми се наложи да наема повече хора, за да вкарам във филма 3D и 2D елементи, – и маса епизоди, нарисувани ръчно."

Съдържание на филма[редактиране | редактиране на кода]

„Духът на времето: Продължение“ се състои от четири части. Всяка част съдържа интервю със специалист и повествование на фона на анимация и документални кадри.

Част първа: Природата на човека[редактиране | редактиране на кода]

Жак Фреско разказва за своето израстване, периодът на Голямата депресия, призовава да се приключи със съществуващия икономически ред в обществото.

Ред професори и практикуващи лекари повдигат въпроса за съотношението между влиянието на поведението на човешкото възпитание, заобикалящата среда и наследствената информация. Показва се, че не са много генетично обусловените болести. Даже ако има наследствена предразположеност, това не означава обреченост и неизбежност от развитие на заболяването. Условията на живот могат както да активират "спящите" гени, така и да потискат действието на активните. Прави се извод, че окръжаващата природна и социална среда са определящи върху поведението на човека и че не се определя от наследствеността. В това число влизат и такива качества, като жестокост, насилие, антисоциално поведение, които са обусловени от социалните, икономически и политически фактори.

Част втора: Социална патология[редактиране | редактиране на кода]

Прави се опит за критически поглед върху икономическия модел на обществото: доколко необходими са парите, правото на частна собственост, различия в пълномощията и правата на икономическите агенти. Прави се предположение, че съществуващият модел довежда до банкрут или хиперинфлации. Обосновава се на факта, че всички съвременни пари се появяват в резултат на заеми. Във филма се предполага, че парите предназначени за плащане на процентите на съответните заеми могат да се получат само във вид на допълнителни заеми. Такъв модел довежда до експоненциален ръст на паричната маса и до снижаване стойността на парите.

При обсъждането на тези въпроси не участват професионални икономисти. Като специалисти по икономика се изказват журналисти, инженери и професори по философия на морала.

Част четвърта: Ръст[редактиране | редактиране на кода]

Филмът завършва с противопоставяне в разгара на глобална икономическа криза между демонстранти по Таймс Скуеър в Ню Йорк, в стълкновение с полицаи в защитно снаряжение. Кризата е предизвикана от това, че хората от цял свят са изтеглили парите от своите банкови сметки което довежда до крах на икономиката.

Списък на специалистите, взели участие във филма[редактиране | редактиране на кода]

Култура и психология[редактиране | редактиране на кода]

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

  • Dr. John Mcmurtry — почетен професор по философия на морала и етиката в университета на канадския град Гуелф
  • Макс Кайзер — телевизионен водещ, кинорежисьор, в миналото трейдър, води собствената програма „The Keiser Report“ на един от руските телеканали.
  • Dr. Colin J. Campbell – геолог-нефтеник
  • Jeremy J. Gilbert – инженер-нефтяник
  • Michael C. Ruppert – политически репортер

Технологии[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]