Направо към съдържанието

Душанци

Тази статия е за селото в Западна България. За язовира вижте Душанци (язовир).

Душанци
Село Душанци, изглед от юг
Село Душанци, изглед от юг
България
42.6974° с. ш. 24.2603° и. д.
Душанци
Област София
42.6974° с. ш. 24.2603° и. д.
Душанци
Общи данни
Население674 души[1] (15 март 2024 г.)
10,8 души/km²
Землище62,287 km²
Надм. височина721 m
Пощ. код2083
Тел. код07183
МПС кодС, СА, СВ
ЕКАТТЕ24164
Администрация
ДържаваБългария
ОбластСофия
Община
   кмет
Пирдоп
Ангел Геров
(БСП за България, Българска прогресивна линия, ВМРО-БНД, Левицата!; 2015)
Уебсайтdushantsi.webnode.com
Душанци в Общомедия

Душанци е село в Централна България. То се намира в Община Пирдоп, Софийска област.

Село Душанци се намира в планински район, в котловина между Средна гора и Стара планина, по поречиета на река Тополница.

Язовир Душанци

Язовир Душанци
ВЕЦ Душанци

Намира се източно от селото, на около 2 км. Подходящ за риболов, водни спортове и туризъм. Предпочитана база за подготовка на националните отбори по гребане.

Според предание, най-старият род в селото са Лаловци, от който произхожда и Лалуш войвода. Повече информация може да намерите в сайта на селото.

Култура и обществен живот

[редактиране | редактиране на кода]
Читалище „Светлина“
Църквата Св. св. Кирил и Методий

Празник – Петровден, отбелязва се с голям събор на площада в селото /преди години на язовира/ в събота (за удобство), около 29 юни.

Читалище „Светлина“ – Има самодеен хор, интернет клуб, клуб на пенсионера и др.

Църква „Св. св. Кирил и Методий – Църквата е действаща и реставрирана с помощта на Иван Искров.

Параклис „Свети Георги“ – Параклисът е бил едната от двете църкви на древното селище и публично е прието, че е построен преди 1420 година, но в музея в гр. Пирдоп съществуват сведения, които го датират преди падането на България под османска власт. През първото десетилетие на XXI век, с помощта на доброволни дарения и труд е възстановен напълно от руините. Стенописите са дело на художника Огнян Димитров и са направени през 2010 година. Параклисът е действащ. Осветен е официално на 23 май 2010 г.

Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ – закрито през 2006 г.

Малко известно в България е, че тук се отглежда много едър боб, когото местните наричат „бамбал“. Растението пълзи по дълга около 2 метра сплитка. Приготвя се, освен като познатите навсякъде манджи и за пълнеж на чушки, или само боб на фурна. Друга традиционна земеделска култура са картофите, или по местному „барабой“, а специалитетът от тях е „барабой на глави“ – необелени цели печени или варени. Докато са топлички, са много вкусни, особено заедно с друго местно изкушение – сланинка (съхранена от лани в каче, на пластове със сняг и морска сол). Също така това е едно от малкото места в България, където баницата със сирене се залива със захарен сироп.