Дхарамсала

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Изглед от Дхарамсала

Дхарамсала или Дхарамшала е град в централна административна област Кангра, щат Химачал Прадеш, Индия. Той е бил известен като Багсу. Тук живее 14-я Далай Лама и се намира седалището на Централната тибетска администрация (Тибетското правителство в изгнание). Град Дхарамсала е на 18 km от Кангра.

Дхарамсала е избран за един от стоте индийски градове, за да се развие като интелигентен град под опеката на Нарендра Моди в Мисията за създаване на интелигентни градове[1].

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Дхарамшала е град, в горното течение на долината Кангра и е заобиколен от гъста иглолистна гора, състояща се главно от величествени хималайски кедър кедрови дървета. Предградията включват МаклеодГандж, Bhagsunath, Дхарамкот, Нади, Форсайт Гандж, Базар Котвали (основният пазар), Качери Ада (държавни учреждения, като съдът, полицията, пощата и т.н.), Дари Рамнагар, Сидхпур и Сидхбари (където се е заселил Кармапа Дордже).

Селото на МаклеодГандж, лежи в горното течение прочуто по целия свят като мястото, където се намира 14-я Далай Лама. На 29 април 1959 г. той (Тензин Gyatso), създава тибетска администрация изгнание на северния хълм Мисури. През май 1960 г. Централна тибетски администрация (ЦТА) е преместна в град Дхарамшала.

Дхарамшала е център на тибетските изгнаници от целия свят. След тибетското въстание през 1959 г. е имало наплив на тибетски бежанци, които последвали пътя на изгнание на Далай Лама. Неговото присъствие и тибетското население правят Дхарамсала популярна дестинация за индийски и чуждестранни туристи, включително студенти, учещи в Тибет.

Една от основните атракции на Дхарамсала е хълм Триунд. Съкровището Триунд е на един ден преход в горната част на МаклеодГандж или на 9 км предградието.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Дхарамшала (деванагари: धर्मशाला; ITRANS: Dharamshala; FAST: Dharmaśālā) е индийска дума (получена от санскрит), която е съединение на думите дхарма (धर्म) и шала (शाला). Грубо се превежда като „духовно жилище“ или „светилище“.

В стандартния индийски език думата Дхарамшала се използва за означение на подслон или къща за почивка за духовни поклонници. Тези дхарамшали (почивни станции поклонниците) са често построени в близост до поклоннически свещени места (най-често в отдалечени райони), за даване на посетителите място за спане за през нощта. Когато първото постоянно селище е създадено на мястото, сега наречено Дхарамшала е имало къща на един такъв поклонник.

Източници[редактиране | редактиране на кода]