Дъбовик

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дъбовик
Сградата на кметството
Сградата на кметството
Общи данни
Население122 души[1] (15 септември 2022 г.)
0,0055097555505719 души/km²
Землище22 295 km²
Надм. височина240 m
Пощ. код9551
Тел. код057304
МПС кодТХ
ЕКАТТЕ24339
Администрация
ДържаваБългария
ОбластДобрич
Община
   кмет
Генерал Тошево
Валентин Димитров
(БСП за България; 2015)
Дъбовик в Общомедия

Дъбовик е село в Североизточна България. То се намира в община Генерал Тошево, област Добрич. Старото име на селото е Харманлък, което преведено от турски означава място за вършеене на жито или хамбар за жито.

География[редактиране | редактиране на кода]

Селото е разположено на 18 километра североизточно от Добрич в община Генерал Тошево. Землището му е около 20 000 декара.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Населението на селото е 123 души. То е изцяло православно, като българите съставляват 99% от него, а около 1% са копанари. Има руски, английски и швейцарски семейства.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първи сведения за селото са от турските регистри и датират отпреди 275 години. След освобождението на България от османска власт един от първите заселници е бащата на голямата българска поетеса Дора Габе – Петър Габе, Лука Ангелов и българи от град Николаев, област Одеса (Украйна) от родовете Бакларови и Мавродиеви. В село Дъбовик през 1888 година се ражда голямата поетеса Дора Габе.

През 1941 година по силата на Крайовската спогодба в Дъбовик се заселват и българи от с. Горна Чамурла, Румъния. Първият кмет на селото е Григор Бакларов. Toй приема заселниците от Северна Добруджа.

През 1942 година селото е преименувано на Дъбовик заради дъбовата гора около селото. През 1950 година тя е изсечена, като част от дъбовете остават и през 1982 година са обявени за вековни дървета. През 1940 година жителите на селото основават читалище, през 1950 година построяват със собствени средства и нова сграда. Читалището е кръстено на големия български поет Христо Ботев, а през 2005 година е преименувано на Дора Габе. През 1995 година по инициатива на настоятелството на читалището в селото се открива мемориална експозиция Дора Габе.

Обществени институции[редактиране | редактиране на кода]

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Дора Габе
  • Мемориална експозиция „Дора Габе“ – намира се в сградата на читалището. Съдържа фотоси и лични вещи на поетесата.
  • Паметник на Дора Габе
  • Паметник на Леонти Бакларов – деец Добруджанската революционна организация

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

От 1996 година на всеки две години се провежда националният конкурс за млада поетеса на името на Дора Габе, а всяка година в началото на май се провежда конкурс за млади изпълнители на кавал и добруджански народни песни „Иван Георгиев“, всяка година в края на месец септември се провежда събор на българите от Северна Добруджа

Личности[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]