Дъжд от животни

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Дъжд от риба е регистриран в Сингапур през 1861 г., когато след три дни пороен дъжд са намерени множество риби в локвите.
Дъжд от змии, 1680 г.

Дъждът от животни е рядък метеорологичен феномен, при който нелетящи животни падат от небето. Такива случаи са описани в много държави през историята.[1] Една от хипотезите е, че водните смерчове понякога вдигат животни като риби или жаби във въздуха и ги пренасят в продължение на няколко километра.[1][2] Обаче, тази част от феномена никога не е била наблюдавана от учени.[3]

История[редактиране | редактиране на кода]

Дъждове от нелетящи животни и други неща са описани многократно през историята.[1] През 1 век римският учен Плиний Стари документира бури от жаби и риба. През 1794 г. френски войници наблюдават жаби да падат от небето по време на тежка буря близо до Лил. Гражданите на Йоро, Хондурас твърдят, че дъжд от риба вали всяко лято в града им – феномен, който наричат рибен дъжд (на испански: Lluvia de Peces).[4]

На 31 август 1894 г. около 15 ч. в село Сливак, област Шумен, в продължение на 5 – 6 минути, по време на проливен дъжд пада около 1500 kg риба, предимно шарани.[5]

Обяснение[редактиране | редактиране на кода]

Торнадата могат да вдигат животни във въздуха и да ги пренасят на големи разстояния.

Френският физик Андре-Мари Ампер е сред първите учени, възприели сведенията за дъжд от животни като сериозни. Той се обръща към Обществото за природни науки и изказва предположението си, че понякога жабите могат да се многобройни в селските райони и силни ветрове са способни да ги вдигнат и пренесат на големи разстояния.[3]

Понякога животните оцеляват падането, което предполага, че животните биват пускани скоро, след като са били вдигнати във въздуха. Няколко очевидци на дъжд от жаби описват животните като изплашени, но здрави и проявяващи относително нормално поведение след събитието. В някои случаи животните са замразени до смърт и напълно обгърнати от лед. Има случаи на дъжд, при който не валят цели животни, а раздробени части от телата на животни. Съществуват и непотвърдени сведения за дъжд от животни без наличието на лошо време или силни ветрове.

Имайки предвид, че водните смерчове всъщност не вдигат нищо (водните капки във фунията се дължат на кондензация), е неправдоподобно да се предполага, че те са способни да вдигат риба от под повърхността на водата до високо във въздуха.[6]

По-добре прието научно обяснение включва торнадо, което се образува на земята и преминава върху вода.[1] Според тази хипотеза, торнадото може да вдигне животни до относително голяма височина и да ги премести на големи разстояния. Тази хипотеза е подкрепена от типа животни, участващи в тези дъждове: малки, леки и обикновено водни,[7] и с предположението, че дъждът от животни често е предшестван от буря. Все пак, тази теория не обяснява как всички животни във всеки инцидент са само от един вид, а не група от подобни животни от един регион.[8]

Доплерово изображение на Тексас показва сблъскването на гръмотевична буря с група летящи прилепи. Червеният цвят показва животните летящи в бурята.

В случая с дъжд от птици, бурите могат да обхващат ята от птици, особено по време на миграция.[9] Такива събития могат да се случат лесно при птиците, които могат да бъдат убити по време на полет или зашеметени и след това да паднат. Често птиците могат да се дезориентират (поради лошо време или фойерверки) и да се сблъскат в обекти, като дървета или сгради. От друга страна, намирането на правдоподобно обяснение за дъжда от земни животни е далеч по-трудно.

След регистриран дъжд от риба в Сингапур през 1861 г., френският учен Франсис Кастелно установява, че миграция на Clarias batrachus е била в ход по това време. Тъй като тези риби са способни да се придвижват по земя от локва до локва,[10] това обяснява тяхното наличие по земята след дъжда.

Случаи[редактиране | редактиране на кода]

Риби[редактиране | редактиране на кода]

Гравюра на дъжд от риби, 1555 г.

Паяци[редактиране | редактиране на кода]

Жаби[редактиране | редактиране на кода]

Други[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. а б в г Can it rain frogs, fish or other objects. // Library of Congress. 26 август 2010.
 2. How can it rain fish?
 3. а б When It Rains Animals: The Science of True Weather Weirdness
 4. Rivas, Orsy Campos. Lo que la lluvia regala a Yoro (discusses a rain of fishes that occurs annually in Honduras). // Hablemos. 7 ноември 2004.
 5. а б Мандова-Русинчовска, Милка, Николай Кьосев, Димка Бонева. Занимателна география. София, Държавно издателство „Народна просвета“, 1985. с. 59.
 6. It's Raining Frogs and Fish. 8 септември 2009. 4170.
 7. Angwin, Richard. Wiltshire weather. // BBC. 15 юли 2003.
 8. When Animals Rain From The Sky
 9. Bat-eating Supercell. // National Weather Service. 19 март 2006.
 10. Comptes Rendus hebdomadaires des séances de l’Académie des sciences. Т. 52. 1861. с. 880 – 81.
 11. McAtee, Waldo L.. Showers of Organic Matter. // Monthly Weather Review 45 (5). May 1917. DOI:<217:soom>2.0.co;2 10.1175/1520-0493(1917)45<217:soom>2.0.co;2. с. 223.
 12. www.bbc.co.uk
 13. „Rained Fish“, AP report in the Lowell (Mass.) Sun, 16 май 1900, p4
 14. Canada Day weather through the years, reported in The Weather Network:. // 30 юни 2012.
 15. Greg Forbes. Spooky Weather. The Weather Channel.. // 10 декември 2009.
 16. Fish Rain in Kerala, India
 17. „Fish Rain“, reported in the India: [1]
 18. It's raining fish in Northern Territory
 19. Lani Nami Buan. It's raining fish! It's normal. // GMA News, 15 януари 2012.
 20. Jereco O. Paloma. Agusan’s 'rain of fish' natural although unusual. // SunStar Davao, 15 януари 2012.
 21. Fish Rain reported in the India
 22. Fish rain down on Sri Lanka village
 23. Villagers wake up to find fish in fields!
 24. Fish rain in Dire Dawa, Ethiopia
 25. Fish rain in Srikakulam district, Andhra Pradesh. //
 26. а б Spiders Rain From Skies In Australian Town Of Goulburn
 27. Designer registra 'chuva de aranhas' em cidade do interior do Paraná. // Globo.com, 8 февруари 2013.
 28. Demetriou, Danielle. Sky 'rains tadpoles' over Japan. // Telegraph.co.uk, 10 юни 2009.
 29. Cómo fue que viví una lluvia de ranas y sapos. //
 30. Fort, Charles. Ch. 4. // The Book of the Damned. sacred-texts.com, 1919. с. 48.
 31. Worms Fall from the Sky in Jennings. // WAFB Channel 9, 7 юли 2007.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Rain of animals“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.