Дългът на костите

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дългът на костите
Debt of Bones
АвторТери Гудкайнд
Първо издание2001 г.
САЩ
Оригинален езиканглийски език
Жанрфентъзи
Видновела
ПоредицаМечът на истината
СледващаПървото правило на магьосника
ISBNISBN 9547332376

бележки
  • През 1998 г. Гудкайнд описва историята от новелата под формата на разказ.

Дългът на костите (на английски: Debt of Bones) е фентъзи новела, написана от американския писател Тери Гудкайнд. Първоначално през 1998 г. действията, които се описват в новелата са издадени под формата на разказ, но през 2001 г. „Дългът на костите“ се превръща в прелюдия към поредицата „Мечът на истината“.

Действието в Дългът на костите се развива дълго преди началото на същинската поредица „Мечът на Истината“. В книгата основно място заема едно от най-важните събития в историята на света, описан от Тери Гудкайнд – издигането на смъртната преграда, която разделя света на две, а по-късно на три части.

Книгата започва с това как младата жена Аби отива да търси помощ от Първия магьосник Зедикус Зул Зорандър. Тя моли Зед да и помогне да спаси дъщеря си, семейството си и близките, които са заловени в Пендисан от Д'Харианците. Магьосникът отказва да ѝ помогне, защото така би рискувал живота на много повече хора. Оказва се че Аби е принудена от враговете на Средната земя – Д'Хара, които държат семейството ѝ, да доведе при тях магьосника Зедикус, който е основната им пречка пред победата.

Аби прави опит да накара Зед да ѝ помогне с помощта на дълг на костите, който някога ѝ е завещан от майка ѝ. В крайна сметка Зед се съгласява да ѝ помогне и двамата заминават за Пендисан. Без знанието на Аби към тях се присъединява и Майката Изповедник. След като пристигат, Зед е нападнат от Морещица. Аби прави опит да убие Морещицата, но е спряна от Майката изповедник, която освобождава Зедикус.

След това Аби успява да се промъкне в лагера на Д'Харианците, преоблечена като Морещица, и да измъкне от там дъщерята на Първия магьосник.

В края на книгата Зедикус Зул Зорандър прави магията, която да създаде смъртната преграда и по този начин да спре войната между Д'Хара и Средната земя. Междувременно той създава и илюзия за смъртта на дъщеря си, с което иска да я защити от бъдеща заплаха от страна на Д'Хара.

Става ясно, че с магията си Зед е изплашил враговете си, и при бягството си те са пуснали на свобода пленниците от родния град на Аби. На края става ясно, че магьосникът през цялото време не е бил длъжен да помага на Аби, тъй като дългът, който е завещан на Аби всъщност е бил към Зедикус.