Дъмпинг (ценова политика)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Дъмпинг.

Дъмпинг в икономиката е вид подбиване на цените, особено в контекста на международната търговия. Възниква, когато една страна изнася стоки на цени по-ниски от националните или на цени под разходите за производство [1]. Според Споразумение на Световната търговска организация (СТО) дъмпингът се осъжда като ценова практика [2].

Съществуват различни мотиви за съществуването на дъмпинг, като унищожаване на конкуренцията, завладяване на националния пазар и последващо повишаване на цените [1]. Дъмпингът може да е и резултат от реализирането на дългосрочна стратегия, свързана с очаквани икономии при увеличен мащаб на производството, за което са необходими нови пазари. В първия случай говорим за временен, разрушителен дъмпинг. При него използването на мита за повишаване на цените на евтините стоки до равнището на националните е наложителен начин за борба с нелоялната конкуренция. Вторият случай е известен като постоянен дъмпинг и реакцията на внасящата страна може да бъде различна. Единият вариант е да не се предприема нищо и потребителите да бъдат оставени да се радват на по-евтините вносни стоки. Другият вариант, за чиято полза съществуват сериозни теоретични аргументи, е, че едно дозирано антидъмпингово мито може да увеличи националния доход на страната-вносител.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б дъмпинг, Тълковен речник
  2. „Дъмпингът, тоест внасянето на продукт в пазара на чужда страна на цена по-ниска от нормалната за този продукт се осъжда, но не се забранява в законодателството на СТО.“ ((en)) Van den Bossche, Peter (2005). The Law and Policy of the World Trade Organization. Cambridge, UK: Cambridge University Press. p. 42.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Dumping (pricing policy) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​