Дърам

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Дърам.

Дърам
Durham
Durham Millburngate Bridge.jpg
Страна Флаг на Великобритания Великобритания
Съставна страна Флаг на Англия Англия
Адм. графство Дърам
Дърам в Общомедия

Дъ̀рам (на английски: Durham, звуков файл за английското произношение [1]) е град в Северна Англия, център на административното графство Дърам. Намира се на 20 километра южно от Нюкасъл. Населението му е около 43 000 души (2001).

Градът е известен със своята норманска катедрала и замък, както и че е дом на университета Дърам. Разполага още с известно хорово училище, в което са учили някой от най-известните британски личности. Затворът Дърам също е разположен близо до центъра на града.

История[редактиране | редактиране на кода]

Архелогически находки предполагат, че историята на основаването на града, датира отпреди 2 000 години. Историята на днешния град може ясно да се проследи до 995 г., когато група монаси от Линдисфарн, избират стратегическия и висок полуостров за мястото, където да се установят, заедно с тялото на свети Кътбърт, и да изграждят църква. Днешната известна катедрала на града е построена през 1093 г. и още съхранява останките на свети Кътбърт.

Близо до катедралата е разположен замъка Дърам, построен от норманите през
1907 год., в чест на Уилям Завоевателя. От 1893 г. средновековната сграда е дом на първия колеж на местния университет.

Три века след построяването на замъка, градът е често обсаждан от шотландците.

През Средновековието Дърам е главен център на политическата и духовната сила в околността, благодарение на стратегическото му местоположение до границата с Шотландия. Графството Дърам в действителност е пфалцграфство, управлявано от княз-епископ, имащ светска власт и значителна автономия от Уестминстър. Хегемонията на местните епископи продължава до великите реформени действия от 1832 год.

През 1832 г. е основан университета Дърам, който се помещава в няколко сгради на полуострова и на хълма Елвет на отсрещния бряг на реката. През деветнайдесети век градът се разраства в център на индустрията за добив на каменни въглища. Първото „тържество на миньорите от Дърам“ (на английски: „Durham Miners' Gala“) е организирано през 1871 год. и се превръща в известно местно ежегодно събитие, провеждащо се през втората събота на юли.

География[редактиране | редактиране на кода]

Дърам е разположен на 13 километра от Съндърланд, Англия. През града в посока от север тече река Уиър, която разделя градския център на три части и образува така нар. „Дърамски полуостров“. Градът е хълмов и претендира да бъде построен на символичните седем хълма. Най-видно и централно място заема катедралата, открояваща се на небосклона. Стръмните брегове на реката са обрасили с гъста дървесна растителност, която добавя допълнителен колорит на града и околността. Западно от Дърам, тече друга река, наречена Брауни, която на юг се слива с река Уиър.

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Дърам има само един побратимен град:

Известни личности[редактиране | редактиране на кода]

Свързани с града[редактиране | редактиране на кода]

Родени в града[редактиране | редактиране на кода]

Външни връзки[редактиране | редактиране на кода]