Дърам

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Дърам.

Дърам
Durham
Знаме
    
Дърамската катедрала и река Уиър
Дърамската катедрала и река Уиър
Страна Флаг на Великобритания Великобритания
Съставна страна Флаг на Англия Англия
Адм. графство Дърам
Площ 72,08 ميل²
Население (2011) 48069 души
Пощенски код DH1
Дърам в Общомедия

Дъ̀рам (на английски: Durham, звуков файл за английското произношение [1]) е град в Северна Англия, център на административното графство Дърам. Намира се на 20 километра южно от Нюкасъл. Населението му е около 43 000 души (2001).

Градът е известен със своята норманска катедрала и замък, както и че е дом на университета Дърам. Разполага още с известно хорово училище, в което са учили някой от най-известните британски личности. Затворът Дърам също е разположен близо до центъра на града.

История[редактиране | редактиране на кода]

Археологически находки предполагат, че историята на основаването на града датира отпреди 2 000 години. Историята на днешния град може ясно да се проследи до 995 г., когато група монаси от Линдисфарн, избират стратегическия и висок полуостров за мястото, където да се установят, заедно с тялото на свети Кътбърт, и да изградят църква. Днешната известна катедрала на града е построена през 1093 г. и още съхранява останките на свети Кътбърт.

Вход на Дърамския замък

Близо до катедралата е разположен замъкът Дърам, построен от норманите през 11 век, в чест на Уилям Завоевателя. От 1893 г. средновековната сграда е дом на първия колеж на местния университет.

Три века след построяването на замъка градът е често обсаждан от шотландците.

През Средновековието Дърам е главен център на политическата и духовната сила в околността, благодарение на стратегическото му местоположение до границата с Шотландия. Графството Дърам в действителност е пфалцграфство, управлявано от княз-епископ, имащ светска власт и значителна автономия от Уестминстър. Хегемонията на местните епископи продължава до великите реформени действия от 1832 г.

Библиотека „Грийн“ на Дърамския университет

През 1832 г. е основан университетът Дърам, който се помещава в няколко сгради на полуострова и на хълма Елвет на отсрещния бряг на реката. През деветнайдесети век градът се разраства в център на индустрията за добив на каменни въглища. Първото „Тържество на миньорите от Дърам“ (на английски: Durham Miners' Gala) е организирано през 1871 г. и се превръща в известно местно ежегодно събитие, провеждащо се през втората събота на юли.

География[редактиране | редактиране на кода]

Дърам е разположен на 13 километра от Съндърланд, Англия. През града в посока от север тече река Уиър, която разделя градския център на три части и образува така нар. „Дърамски полуостров“. Градът е хълмов и претендира да бъде построен на символичните седем хълма. Най-видно и централно място заема катедралата, открояваща се на небосклона. Стръмните брегове на реката са обрасли с гъста дървесна растителност, която добавя допълнителен колорит на града и околността. Западно от Дърам, тече друга река, наречена Брауни, която на юг се слива с река Уиър.

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Дърам има само един побратимен град:

Известни личности[редактиране | редактиране на кода]

Свързани с града[редактиране | редактиране на кода]

Родени в града[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]