Дървета на Валинор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Двете дървета на Валинор

Дървета на Валинор (на английски: Trees of Valinor) във фантастичния свят на фентъзи-писателя Джон Роналд Руел Толкин са Телперион (на английски: Telperion) Сребристия и Лаурелин (на английски: Laurelin) Златната.

Двете дървета са създадени в Началото на времето от Явана и Ниена, за да заменят унищожените от Мелкор Светилници Илуин и Олмар. Дървета са растяли близо до входа на Валимар и са служели за осветяването на Валинор и Елдамар. По-старото от двете дървета е Телперион. Светлината се усилвала и отслабвала на всеки дванайсет часа и по този начин се определяли деня и нощта през Епохата на дърветата. От светлината на двете дървета Феанор създава силмарилите.

Двете дървета биват унищожени от Мелкор и Унголиант. При тяхното нападение те отнемат и силмарилите. Двете дървета загинали, но от тяхнат последна светлина валарите създават Слънцето и Луната. От двете дървета остава и издънка в Тирион - Галатилион. Тази издънка била подарена в стари времена от валарите на нолдорите. На остров Тол Ересеа била посадена издънка от Галатилион, която е наречена Келеборн.

След време в Нуменор е посадена издънка от Келеборн - Нимлот. Първата издънка от дървото Нимлот е донесена от Елендил в Средната земя и е посадена в Гондор.

Родословие на двете дървета[редактиране | редактиране на кода]

 Телперион   Лаурелин
   │       │
   ────────────────
       │
     Галатилион
       │
     Келеборн
       │
      Нимлот
       │
  Бялото дърво на Гондор