Дървообработка

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Дървообработка е дейност свързана с производството на фасонирани дървени материали, шперплат, фурнир, мебели, строителни детайли (врати и прозорци), бъчварски изделия, паркет, амбалаж, кибрит, моливи, скулптури и много други.[1] Под дървообработка се разбира производството и преработката на детайли от дърво с използването на различни инструменти. Част от тези детайли директно се използват като изделия, а други се използват в различни области на производството. Дърворезбата е художествена обработка на дърво.

Дървообработката се използва в различни области на индустрията и занаятчийството, като например производство на мебели, изделия за бита, за производството на опаковка, украса, както и за помощни изделия като форми за леене, за строителството например на мостове и много други. Различават се методи за обработка на дървото чрез рязане и без рязане, като например сушене,[2] боядисване, огъване, лепене и други.

История[редактиране | редактиране на кода]

Накрайници от кремък за обработка на дърво, показани и в профил, съответно за шаброване, отрязване и пробиване.
Изработка на тръби от дърво

Тъй като дървото е широко разпространен и лесен за преработка материал, преработката му съществува от началото на развитието на човека. Инструментите за преработката на дървото, изработени от кремък, като свредла, брадви и други са известни от времето на неолита.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Кратка Българска Енциклопедия 1964 г. София Издание на БАН том 2 стр.240
  2. Инфракрасная сушка древесины