Направо към съдържанието

Дървопробивач

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дървопробивач
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Спиралови (Spiralia)
тип:Мекотели (Mollusca)
клас:Миди (Bivalvia)
разред:Myida
семейство:Teredinidae
род:Teredo
вид:Дървопробивач (T. navalis)
Научно наименование
Linnaeus, 1758
Дървопробивач в Общомедия
[ редактиране ]

Дървопробивач (Teredo navalis или Корабен червей)[1][2] е соленоводна мида от семейство Teredinidae и типов за род Teredo вид. Подобно на всички останали видове от семейството представителите външно наподобяват на кръгъл червей. В предната си част на тялото обаче имат малка двуделна черупка, която е пригодена за пробиване на дървесина. Видът произхожда от североизточната част на Атлантическия океан, но понастоящем е разпространен навсякъде по света. Обитава подводни дървени части като прокарва ходове в тях, които отслабват структурата на дървото. Ето защо дървопробивачите са един от основните вредители на подводни дървени конструкции изградени от хората.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Мидата дървопробивач има удължено червеникаво червеоподобно тяло, което нормално е поместено в тунел, който издълбава в дървени части. В предния край на тялото има две триъгълни варовикови черупки с размери до 2 cm. Те се използват подобно на шило, които пробиват и разширяват хода в дървесината. Дължината на тялото достига до 60 cm, а диаметъра до 1 cm.[3][4]

Хранене[редактиране | редактиране на кода]

Хранят се основно с дървесината, която остъргват, но също и някои микроводорасли. Хрилете също съдържат симбиотични азотопоглъщащи бактерии, които произвеждат ензими помагащи в процеса на смилане на целулоза от дървесината в дървото.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Енциклопедия „България“, т. 4, БАН, София, 1984 г.
  2. „Голяма енциклопедия България“, БАН, том 4 (КРУ-МОМ), ИК „Труд“, София 2012, ISBN 978-954-8104-29-9, стр. 2801
  3. Teredo navalis Linnaeus, 1758 – Naval shipworm Архив на оригинала от 2012-11-29 в archive.today SeaLifeBase. Посетен на 13 април 2012.
  4. Teredo navalis – Naval Shipworm Smithsonian Marine Station at Fort Pierce. Посетен на 13 април 2012.