Държавен кораб

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Държавният кораб е известна и често използвана метафора от Платон в VI книга от „Държавата“.

Тя сравнява управлението на държавата с управлението на военноморски кораб и подкрепя идеята, че единствените мъже, които имат правото да управляват, са философите царе (или царете философи) – доброжелателни мъже с абсолютна власт и най-близо до Бога.

Употреба на метафората от Платон[редактиране | редактиране на кода]

Платон формулира метафората, сравнявайки управлението на кораб с която и да е друга професия или занаят, в частност и професията на политика. Той употребява метафората и в по-тесен смисъл, за конкретна форма на управление – демокрацията. Демокрацията на Платон не е съвременната смесена с републиканство, а пряката. В метафората за кораба Платон сравнява народа със собственика на кораба, чиито знания за мореплаването липсват. Конфликтните моряци са демагозите и политиците, а навигатор на кораба е звездоброецът (философ). Моряците се ласкаят с претенции за познания по ветроходство, въпреки че не разбират нищо от навигация и постоянно се състезават един с друг за одобрението на собственика на кораба, стигайки до там, че замъгляват преценката му с наркотици и вино. Междувременно те не осъзнават, че звездоброеца е единствения с истински познания по ветроходство и единствения способен да управлява правилно кораба.

Употреба след Платон[редактиране | редактиране на кода]

Западната култура често се позовава на платоновата метафора. Най-известните примери от литературата включват „О, Кораб на Държавата“ на Хенри Уадсуорт Лонгфелоу и едноименната ода на Хораций.

В 20 век изразът е използван и с различно значение. Тогава така са наричани презокеанските лайнери, построени така, че да демонстрират културните и технически достижения на страните, чиито флагове носят и чиято хазна е финансирала изграждането им. Това обикновено са флагманите на най-успешната пътническа компания в съответната страна. Тази традиция е характерна за Великобритания, Франция, Италия и САЩ.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]