Държавен театър на Северна Гърция

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Държавен театър на Северна Гърция
Thessalonike Theatre.JPG
Сградата на Обществото, която също така е театър и галерия.
Информация
Място Солун, Гърция
Страна Гърция
Основаване 13 януари 1961 г.
Допълнителна информация
Адрес ул. „Етники Амина“ № 4
Сайт www.ntng.gr
Map of Thessaloniki 2.png
40.6267° с. ш. 22.9496° и. д.
Местоположение в Солун

Държавният театър на Северна Гърция (на гръцки: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος) е театър в големия македонски град Солун, Гърция. Театърът е една от най-големите театрални организации в страната, финансирана от Министерството на културата.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Театърът е разположен на площада до Бялата кула, в сградата на Обществото за македонски изследвания на улица „Етники Амина“ № 4 в Солун, завършена в 1951 година.

История[редактиране | редактиране на кода]

Държавният театър на Северна Гърция е основан на 13 януари 1961 година.[1] Първият ръководител на театралната организация е Георгиос Теотокас, а първият художествен директор е Сократис Карандинос.[2][3] В първоначалния период на съществуването си Държавният театър на Северна Гърция се помещава в сградата на Кралския театър. Премиерата на представление от първия му сезон се открива на 2 декември 1961 година. След още четири представления, Държавният театър се мести в есента на 1962 година в сградата на Обществото за македонски изследвания.[2]

Съвременната институционална рамка на театъра е създадена в 1994 година, включваща художествен директор и борд на директорите, които управляват театъра, контролиран и финансиран от Министерството на културата на Гърция. Държавният театър на Северна Гърция също така включва пет зимни и два летни театъра, което го прави най-голямата театрална институтция в Гърция.[4] Сред театрите, които са под неговата шапка са Солунският кралски театър, Театърът на Обществото за македонски изследвания, сцена „Сократис Карандинас“ в Лазаристкия манастир и други.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Περί οργανώσεως θεάτρου εις την Βόρειον Ελλάδα. // ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ του Βασιλείου της Ελλάδος Τεύχος Πρώτον (Αριθμός Φύλλου 10). 1961-01-13. Посетен на 15 януари 2018.
  2. а б Ιστορικό. // Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Посетен на 15 януари 2018.
  3. Στελέχη και ρεπερτόριο της Κρατικής Σκηνή. // Δράσις. 1961-04-24. Посетен на 15 януари 2018.
  4. Προφίλ. // Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Посетен на 17 януари 2018.
     Портал „Македония“         Портал „Македония