Държавна награда на СССР

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
За Сталинската награда за укрепване на мира между народите вижте Ленинска награда за мир.

Държавната награда на СССР (на руски: Государственная премия СССР), наричана и Сталинска награда (Сталинская премия), е най-висшата държавна награда за поощряване на гражданите на Съветския съюз.

С нея съветски граждани са удостоявани за високи творчески постижения в областта на науката и техниката, литературата и изкуството, както и за коренно усъвършенстване на методите на производство в периода 1940 - 1953 година. Сталински награди се присъждат ежегодно и са знак за висок научен, културен, инженерно или организационно-технически принос на лауреата. Абсолютен рекордьор по присъдени награди бил авиоконструкторът Илюшин с присъдени 7 награди.

Учредена е през декември 1939 г. в чест на 60-годишнината на Сталин. На 1 февруари 1940 г. Съветският народен комисариат (Совнарком) учредява 4 премии по 100 рубли всяка, присъдени за високи постижения в литературата - за поезия, проза, драматургия и литературна критика. През 1949 г. е учредена Международната Сталинска награда „За на укрепване мира между народите“, която по-късно е преименувана от Сталинска на Ленинска (в чест на Владимир Ленин).

През 1966 година Сталинската премия се заменя с Държавна премия на СССР. В хода на изкореняване на култа към личността на Сталин дипломите и почетните знаци на лауреатите са заменени с почетни знаци и дипломи на Държавната премия на СССР от съответната степен. В учебната и справочната литература методично изразът „Сталинска премия“ се заменя с „Държавна премия“. Информацията за лауреатите постепенно се размива и изчезва.