Дърман и Куделин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Владения на Дърман и Куделин

Дърман и Куделин са български боляри от кумански произход владели съвместно Браничевската област в края на 13 век. Житиеписецът Данило казва изрично че са родни братя. Център на владенията им е крепостта Ждрело на река Млава.

След смъртта на Иван Асен II и несигурното царуване на неговите синове, България навлиза в период на продължителни междуособици. Византийската заплаха от юг и татарското нашествие отнемат всички сили на царството, което губи контрол над северозападните български земи. Около 1273 г. Дърман и Куделин създават в някогашната българска Браничевска област свое княжество. Унгарското кралство има традиционно завоевателни стремежи към северозападните български земи. В 1282 г. унгарският крал Ласло (Владислав) ІV Куман предприема поход срещу владенията на двамата братя, но войските му претърпяват тежко поражение от Дърман. Кралят започва преговори чрез своя сановник Георги, но Дърман и Куделин не са склонни нито на териториални отстъпки, нито да се признаят за унгарски васали. Те продължават успешно военните действия и се превръщат в сериозна заплаха за съседните им унгарски владения, и особено за областта Мачва. Владислав IV прибягва до помощта на своя васал Стефан Драгутин, бивш сръбски крал. През 1290 г. Драгутин напада Браничевската област, но е разбит от Дърман и Куделин. Те нахлуват в земите му, подпомагани от татарски отряди, опустошават Мачва, а татарите проникват и в Южна Унгария. Драгутин търси помощ от брат си крал Стефан Милутин. През 1291 г. двамата нападат Браничевската област. Войската на Дърман и Куделин е разбита, а те бягат при своя покровител Ногай, темник на татарската Златна орда. Известно е, че той подбужда владетеля на Видинското деспотсво Шишман I да нападне Сърбия, но не се знае нищо за по-нататъшната съдба на Дърман и Куделин. Войната на Шишман със Стефан Милутин е неуспешна и България окончателно губи Браничевската област.

Из "Житие на Стефан Милутин" от сръбския архиепископ Данило II: "Не минало много време, след като отново прие властта в Сремската земята благочестивият крал Стефан, а в Браничевската област, в място, наречено Ждрело, се укрепили двама самовластни велможи и не се бояли те от насилие, братя от една майка- Дърман и Куделин. Хвалили се те със силата си и не давали никому властта в своите владения..."

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • "История на България.Том III — Втора българска държава" - Издателство на БАН, 1982 г.
  • "Житие на Стефан Милутин", Данило II.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]