Дърман и Куделин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Владения на Дърман и Куделин

Дърман и Куделин са български боляри от кумански произход владели съвместно Браничевската област в края на 13 век. Житиеписецът Данило казва изрично че са родни братя. Център на владенията им е крепостта Ждрело на река Млава.

След смъртта на Иван Асен II и несигурното царуване на неговите синове, България навлиза в период на продължителни междуособици. Византийската заплаха от юг и татарското нашествие отнемат всички сили на царството, което губи контрол над северозападните български земи. Около 1273 г. Дърман и Куделин създават в някогашната българска Браничевска област свое княжество. Унгарското кралство има традиционно завоевателни стремежи към северозападните български земи. В 1282 г. унгарският крал Ласло Куман предприема поход срещу владенията на двамата братя, но войските му претърпяват тежко поражение от Дърман. Кралят започва преговори чрез своя сановник Георги но Дърман и Куделин не са склонни нито на териториални отстъпки нито да се признаят за унгарски васали. Те продължават успешно военните действия и се превръщат в сериозна заплаха за съседните им унгарски владения, и особено за областта Мачва. Владислав IV прибягва до помощта на своя васал Стефан Драгутин, бивш сръбски крал. През 1290 г. Драгутин напада Браничевската област но е разбит от Дърман и Куделин. Те нахлуват в земите му, подпомагани от татарски отряди, опустошават Мачва а татарите проникват и в Южна Унгария. Драгутин търси помощ от брат си крал Стефан Милутин. През 1291 г. двамата нападат Браничевската област. Войската на Дърман и Куделин е разбита а те бягат при своя покровител Ногай, темник на татарската Златна орда. Известно е, че той подбужда владетеля на Видинското деспотсво Шишман I да нападне Сърбия, но не се знае нищо за по-нататъшната съдба на Дърман и Куделин. Войната на Шишман със Стефан Милутин е неуспешна и България окончателно губи Браничевската област.

Из "Житие на Стефан Милутин" от сръбския архиепископ Данило II: "Не минало много време, след като отново прие властта в Сремската земята благочестивият крал Стефан, а в Браничевската област, в място, наречено Ждрело, се укрепили двама самовластни велможи и не се бояли те от насилие, братя от една майка- Дърман и Куделин. Хвалили се те със силата си и не давали никому властта в своите владения..."

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • "История на България.Том III — Втора българска държава" - Издателство на БАН, 1982 г.
  • "Житие на Стефан Милутин", Данило II.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]