Дюнкерк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Дюнкерк
Dunkerque
— град-център —
Знаме
    
Герб
Карнавалът в Дюнкерк през 2004 г.
Карнавалът в Дюнкерк през 2004 г.
Страна Флаг на Франция Франция
Регион О дьо Франс
Население (2007) 69 500 души
Пощенски код 59140, 59240, 59430, 59640, 59279
Официален сайт http://www.ville-dunkerque.fr
Дюнкерк в Общомедия

Дюнкѐрк (на френски: Dunkerque) е град в Северна Франция. Разположен е на брега на Северно море в регион О дьо Франс, департамент Нор. Първите сведения за града датират от 7 век. Има жп гара. Текстилна промишленост, риболовна база и петролна рафинерия. Дюнкерк е третото по големина пристанище в страната след Марсилия и Хавър и десето в Европейския съюз с 48,5 милиона тона преминали товари през 2005 г.[1] Населението му е около 69 500 души (2007).

Операция „Динамо“[редактиране | редактиране на кода]

Дюнкеркската операция, или т.нар. операция „Динамо“, е операция в хода на Втората световна война по евакуирането по море на английски, френски и белгийски части, блокирани след Дюнкеркската битка на немските войски в град Дюнкерк.

След пробива на линията „Мажино“ на 10 май 1940 г. и капитулацията на Холандия на 14 май, немското командване увеличава своя успех със завземането на пристанище Кале дьо Булон. Част от британския експедиционен корпус под командването на лорд Горт, френските части и съединенията, част от 16-ти корпус и останалите белгийски войници се оказват блокирани в района на град Дюнкерк. При тези условия на 26 май кабинетът на Чърчил и британското адмиралтейство решават да евакуират своите части на Британския остров. Военната ситуация е такава, че когато британците си заминават от Дюнкерк, към тях вече се запътват немски танкове. Те пристигат в Дюнкерк два дни преди британците, отделени на 16 km от града, а британците на 60 km. За германците не е проблем да навлязат в беззащитния град и да завземат последното пристанище, в което може да се проведе масовата евакуация на британските войски. Но Хитлер дава своята прословута стоп-фраза, която спира по-нататъшното настъпление. „Ние бяхме безмълвни“ казва Гудериан. И защо! В момент, когато остава да се завземе само едно малко градче, в което се решава съдбата на вражеските групировки, главата на Германия изрично го забранява. Нещата стигат до там, че генерал Халдер започва да оспорва решението на фюрера, опитвайки се да му обясни, че трябва да улови последното пристанище на брега, но Хитлер бива категоричен.[източник?]

За адекватно прекъсване на евакуацията немците нямат възможност. Немската наземна войска не може да се противопостави на тежките английски крайцери. Манипулирането на немската авиация е силно затруднено заради голямата дистанция между германските летища, прекалено голяма за едномоторен изтребител Bf-109. С помощ на авиацията на Великобритания, британските изтребители залавят германските бомбардировачи успешно. Възползвайки се от възможността, Обединеното кралство след 27 май до 4 юни, успешно провежда операция „Динамо“ и извежда 338 000 войници.

Положението на притиснатата към морето тристахилядна английска армия изглежда безнадеждно. Но Хитлер спира за три дни танковите си дивизии под предлог, че са се откъснали от следващите ги пехотни подразделения. Това решение е загадка и до днес, защото при късите разстояния и отличните шосета подобен мотив изглежда твърде неубедителен. Най-вероятно Хитлер е искал преговори с Лондон за мир и е решил да не унижава противника си с едно жестоко поражение.[източник?] По заповед на Чърчил към плажовете на Дюнкерк се насочва всичко, което плава по вода – бойни кораби, транспорти, рибарски траулери, яхти и лодки за разходка. Армадата снове между Британия и Франция в яростни битки с налитащите „щуки“ на Гьоринг, обещал на Хитлер, че пилотите на Луфтвафе сами ще размажат обсадения корпус, но не успява. На 4 юни английският командващ генерал Харолд Александър лично обикаля плажовете на Дюнкерк, и убедил се, че там вече няма нито един войник, последен напуска континента. Изоставени са 70 000 единици бойна и транспортна техника, но е спасена цялата британска армия, плюс известен брой французи и белгийци.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. European business. Facts and figures. 2007 edition. Luxembourg, Office for Official Publications of the European Communities, 2007. ISBN 978-92-79-07024-2. с. 348.
  • Черчилль У. Вторая мировая война. Т. 2. С. 338.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]