Дяволски град

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Дяволски град
Ђавоља варош
Djavolja-Varos.jpg
Информация
Местоположение Сърбия
Най-близък град Куршумлия
Данни
Площ 0,67 km²
Създаден 1959 г.
Уеб сайт www.djavoljavaros.com
Дяволски град в Общомедия

Дяволският град (на сръбски: Ђавоља варош) е природен феномен и забележителност, намираща се в Поморавието, Сърбия, в близост до гр. Куршумлия, разположен на югозападните склонове на Радан планина.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Дяволският град представлява комплекс от природни образувания описвани като каменни пирамиди. Намира се във вододелното било между Дяволското дере и Пъкленото дере. Водната ерозия оформя андезитните материали и вулканичния туф в 202 пирамиди, заемащи площ от 4300 m2. Размерите им варират от кули с височина от 2 до 15 m, ширина в основата 1,5 до 6 m и ширина на върха от 1 до 2 m.[1]

В горната си част пирамидите са защитени от андезитни блокове с тежина до 100 кг, които ги предпазват от атмосферните въздействия. Щом защитният слой бъде износен кулата, се отмива под влияние на ерозията. Надморската височина на Дяволския град е между 700 и 720 m.[1]

Име[редактиране | редактиране на кода]

Поморавци приемат пирамидите и кулите в местността за дяволско дело, откъдето идва и наименованието Дяволски град. За придобилото популярност име на местността има няколко причини, които могат да бъдат групирани като:

Води[редактиране | редактиране на кода]

Районът на Дяволския град е вододаен – тук има извор, познат с името Дяволския, от който извира и Дяволска вода. Водата е минерална и се използва с лечебни цели.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „География“         Портал „География          Портал „Сърбия“         Портал „Сърбия