Дяволски мост (община Ардино)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Дяволски мост (Ардино))
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за моста в Община Ардино. За скалното образувание край Борино вижте Дяволски мост (Борино).

Дяволски мост
Основни данни
Предназначение пешеходен мост
Пресича река Арда
Местоположение България Дядовци / ЛатинкаБългария
По-горен мост при Стояново
По-долен мост при Китница
Технически данни
Конструкция сводове
Материал камък
Обща дължина 56 m
Ширина 3,5 m
Главен отвор 13 m
Брой отвори 3
Височина под моста 11,5 m
История
Построен 1515-1518 г.
Карта
Relief Map of Bulgaria.jpg
41.6206° с. ш. 25.1142° и. д.
Местоположение в България
Дяволски мост в Общомедия

Дяволският мост, на турски: Шейтан кюпри(я), е мост на река Арда в Община Ардино, Област Кърджали.

Намира се в живописен пролом на около 10 километра северозападно от град Ардино, близо до село Дядовци и недалеч от село Латинка.

Мостът е разположен на 420 метра надморска височина в пролом, ограден от двете страни от стръмни склонове, достигащи до 800 метра надморска височина. Дължината му е 56 метра, широчината – 3,5 м, трисводест, като на сводовете на страничните му ребра са направени отвори с полукръгли сводчета за оттичане на водата. Височината на централния свод е 11,5 - 12 метра, а по ръба е запазен каменен парапет с височина 12 см[1].

Мостът е построен в началото на 16 век по заповед на султан Селим I като част от път, свързващ Горнотракийската низина с Беломорска Тракия и Егейско море. На мястото на днешния мост някога е имало римски мост, част от значимия античен път Виа Игнация, свързващ Бяло море и Тракия през прохода Маказа. По нареждане на султан Селим I мостът е възстановен, за да продължат търговските връзки между двата географски района. Той е бил известен с името Шейтан кюприя.

На 24 февруари 1984 г. мостът е обявен за паметник на културата[1]. В близост до моста е изградена туристическа инфраструктура за отдих и пикник. След извършване на възстановителна дейност през 2013 г. пътят от Ардино до Дяволския мост е асфалтиран[2].

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]