Дяволски мост (Ардино)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за моста. За скалния феномен край Борино вижте Дяволски мост (Борино).

Дяволски мост
Основни данни
Предназначение пешеходен мост
Пресича река Арда
Местоположение Flag of Bulgaria.svg Дядовци / ЛатинкаБългария
По-горен мост при Стояново
По-долен мост при Китница
Технически данни
Конструкция сводове
Материал камък
Обща дължина 56 m
Ширина 3,5 m
Главен отвор 13 m
Брой отвори 3
Височина под моста 11,5 m
История
Построен 1515-1518 г.
Карта
Relief Map of Bulgaria.jpg
41.6206° с. ш. 25.1142° и. д.
Дяволски мост в Общомедия

Дяволският мост (Шейтан кюприя) е мост на река Арда, намиращ се в живописен пролом на около 10 километра северозападно от град Ардино близо до село Дядовци.

Мостът е разположен на 420 метра надморска височина, ограден от двете страни от стръмни склонове, достигащи до 800 метра надморска височина. Дължината му е 56 метра, широчината — 3,5 м, трисводест, като на сводовете на страничните му ребра са направени отвори с полукръгли сводчета за оттичане на водата. Височината на централния свод е 11,50-12 метра, а по ръба е запазен каменен парапет с височина 12 см [1].

Мостът е построен в началото на 16 век по заповед и желание на султан Селим I като част от път свързващ Горнотракийската низина с Беломорска Тракия и Егейско море. На 24 февруари 1984 г. мостът е обявен за паметник на културата [1].

На мястото на днешния мост някога е имало римски мост, част от значимия античен път Виа Игнация, свързващ Бяло море и Тракия през проход Маказа. По нареждане на султан Селим I през средновековието мостът бил възстановен, за да продължат и търговските връзки между двата географски района. Той бил известен с името „Шейтан кюприя“ (в превод от турски: Дяволски мост).

В близост до моста е изградена туристическа инфраструктура за отдих и пикник. След извършване на възстановителна дейност през 2013 г. пътят от Ардино до Дяволския мост е асфалтиран.[2]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б bulgariatravel.org. Дяволски мост- старинен мост над река Арда – град Ардино. //
  2. ((bg)) Шюкри, Гюнер. Асфалтират 5-километровата отсечка от Ардино до „Дяволския мост”. // в. „Арда news“, 14.11.2013. Посетен на 14.11.2013.