Дядо Мраз

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дядо Мраз
Ded Moroz 72.jpg
Характеристики
Описаниеприказен герой на Новата година в славянската митология
ДецаСнежанка
Дядо Мраз в Общомедия

Дядо Мраз (на руски: Дед Моро́з, Дедушка Мороз, на словашки: Dedo Mráz; на полски: Dziadek Mróz или Morozko) е образ, идващ от славянската митология,[1] магьосник, който обича да замразява хората и да отвлича децата.[2] Символ на зимните студове.

В СССР от края на 30-те години на XX век дядо Мраз става задължителен каноничен образ на Новата година, празнувана като своеобразен заместител на Рождество Христово. Тази традиция е въведена след неколкогодишна забрана на коледната елха[3].

В България образът на Дядо Мраз се среща в литературата от ранните години на XX век.[4] Доказателство за това е стихотворението на Елин Пелин от 1908 година:

Знаете ли кой съм аз —

дядо ви Мраз?…

Тежък лед ми е брадата,

от бял сняг ми е косата.

Ледни дишам ветрове,

страшни трупам снегове.

Дето щипна – почервее,

дето хапна, посинее.

Бягай в къщи и се сгрей,

гледай вънка и се смей!

Той раздава подаръци в навечерието на Новата година на организирани тържества в детски градини и училища. На 9 януари 1936 г. във Варна се организира общинско коледно празненство с посрещане на Дядо Мраз от бедни ученици.[5]


Образът на Дядо Мраз е комбиниран от този на Свети Николай, приказният герой Мороз Иванич и сходни персонажи, европейският и американски Синтерклаас и победоносен войник от Червената армия. Отначало Дядо Мраз се изобразява в дълга до земята бяла или синя шуба, дълга бяла брада и ботуши. След 1940 все повече се налага червената премяна, която много преди това става традиционна и за образа на Дядо Коледа (вижте Coca-Cola). Шейната му е карана от тройка коне. Негова неотлъчна спътница е Снежанка (на руски: Снегурочка). Тя е облечена в сребриста, бяла или синя шуба.


Дядо Мраз и Снежанка в Беларус

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Petit Larousse illustré, 270e édition, 1937, page 1461.
  2. Dziadek Mróz: wschodni Święty Mikołaj. // 12 юни 2016. (на полски)
  3. Адоньева С. Б. История современной новогодней традиции // Мифология и повседневность: сборник. – СПб.: ИРЛИ РАН, 1999. – В. 2. – С. 372.
  4. Атанасова, Дора. В Хасково откриха факти за съществуването на български Дядо Мраз. //
  5. Варненски новини - дигитално копие - 09/01/1936, No. 5523, стр.4

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Всичко за Дядо Мраз