Дядо Мраз

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Дядо Мраз и Снежанка в Белорусия

Дядо Мраз (на руски: Дед Моро́з, Дедушка Мороз) е главният приказен герой на Новата година. Появява се в славянската митология като символ на зимните студове. В СССР от края на 30-те години на 20 век дядо Мраз става задължителен каноничен образ на Новата година, не на Рождество Христово. Тази традиция е въведена след няколкогодишна забрана на коледната елха[1]. Традицията по-късно е пренесена и в социалистическа България. Дядо Мраз раздава подаръци в навечерието на Новата година на организирани тържества в детски градини и училища.

Дядо Мраз се изобразява в дълга до земята Бяла или синя шуба, дълга бяла брада и ботуши. След 1940 все повече се налага червената премяна, която става традиционна за образа на Дядо Коледа (вижте Coca-Cola). Шейната му е карана от тройка коне. Негова неотлъчна спътница е Снежанка (на руски: Снегурочка). Тя е облечена в сребриста, бяла или синя шуба.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Адоньева С. Б. История современной новогодней традиции // Мифология и повседневность: сборник. – СПб.: ИРЛИ РАН, 1999. – В. 2. – С. 372.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Всичко за Дядо Мраз