Електроенергиен системен оператор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от ЕСО)
Направо към навигацията Направо към търсенето

„Електроенергиен системен оператор“ ЕАД е българска компания в сектора на електроенергетиката, създадена през 2007 г.

Оператор на електрическа централа.

Компанията притежава лицензия[1] за управление на електроенергийната система (ЕЕС) и за организиране на пазар на електрическа енергия, издадена от ДКЕВР. Тя осъществява централизираното оперативно управление, контрола и координирането на режима на работа на електроенергийната система на България. Освен това координира паралелното взаимодействие с електроенергийните системи на други страни, осигурява експлоатацията, поддръжката и надеждното функциониране на електропреносната мрежа, поддържането на спомагателни мрежи, както и ремонтни дейности и услуги в областта на енергетиката. Компанията осъществява транзит на електроенергия по националната мрежа и организира пазара на електрическа енергия.

ЕСО играе важна роля в либерализираната част на пазара на електроенергия в България и осигурява връзката между регулирания и либерализирания сектори. На свободния пазар той регистрира и съдейства за изпълнението на двустранните договори. ЕСО организира балансиращата електроенергия (която координира временните разлики между разполагаеми доставки и търсене) и е страна по всички сделки с балансираща енергия.

„ЕСО“ ЕАД е внедрило и използва система за управление на активи (SAP/R3), система за диспечерско оперативно управление на ЕЕС SCADA (на английски: Supervisory Control And Data Acquisition – система за събиране, обработка, визуализация, архивиране и протоколиране на информация, управление на технологични обекти) и географска информационна система (ГИС).

Централното диспечерско управление (ЦДУ) на ЕСО ЕАД осъществява централизирано оперативно управление, контрол и координиране на режимите на ЕЕС. На територията на страната работят четири териториални диспечерски управления – в София, Пловдив, Плевен и Варна.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Профил - За нас. // Посетен на 4 юни 2013.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]