Ева

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Албрехт Дюрер, „Ева“

Ева – (иврит хакодеш חַוָּה – живот) – първата жена, прамайка на хората. Според Библията тя е създадена от реброто на Адам (Бит. 2:22). Библейската традиция свързва Ева с грехопадението (Бит. гл. 3) – съблазнена от змията, тя яде от плода на Дървото на познанието и дава от този плод и на мъжа си, Адам. Заради това Ева носи проклятието „Бог рече: ще умножа и ще преумножа скръбта ти, кога си бременна; с болки ще раждаш деца; и към мъжа си ще тегнеш, и той ще господарува над тебе“ (Бит. 3:16).

Според библейския канон, Ева има трима сина – Каин, Авел и Сит (Сет). В апокрифните текстове се споменава и за други техни деца, но в каноничните книги за такива не става дума, въпреки че според двусмислието си библейският текст може да бъде изтълкуван и по този начин.

По-късните интерпретации влагат допълнителен смисъл, който е предмет на техните собствени тълкувания и, макар да се позовава в повечето случаи на текстовете от Стария завет, те са именно интерпретации, а не разбор на съществуващия текст. Тълкувания има от страна и на основните признати конфесии, и от страна на учения, които се опитват да намерят своята легитимация в рамките на Свещеното писание. Във всички тези случаи Ева е по-скоро символ, а не конкретният, описан в Библията, персонаж.

Независимо от това, образът на Ева е широко употребяван в най-различни области – изобразително изкуство, музика, философия, литература и т.н.