Ева Ландауер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ева Ландауер
Eva Landauer
германски психоаналитик
Родена
Починала
14 февруари 2004 г. (86 г.)

Националност Флаг на САЩ САЩ
Образование Лондонско училище по икономика и политически науки
Научна дейност
Област Психология
Образование Лондонско училище по икономика

Ева Ландауер (на немски: Eva Landauer) е германски психоаналитик.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 9 октомври 1917 г. в Хайлброн, Германия, в семейството на немския психоаналитик Карл Ландауер и Линс Кан. През 1919 г. се преместват във Франкфурт, където 10 години по-късно Карл Ландауер става един от основателите на Франкфуртския психоаналитичен институт. През 1933 г. са принудени да емигрират и заминават за Холандия, където Ева продължава да учи медицина. Учението ѝ е прекъснато, когато Холандия е завладяна от нацистите, а на еврейските студенти е забранено да учат. През 1943 г. са заловени от Гестапо и изпратени в холандски концентрационен лагер, а от там с кораб са пратени в лагера Берген-Белзен в Германия. Година по-късно там умира баща ѝ Карл, а Ева и майка и оцеляват и заминават впоследствие за САЩ.

Ева учи в Лондонското училище по икономика, както и в клиниката Хампстед (днес Център Ана Фройд), където се обучава за детски аналитик. После се връща в Ню Йорк и става член на Нюйоркското фройдистко общество, Международната психоаналитична асоциация и Асоциацията за детска психоанализа.

Умира на 14 февруари 2004 г. в Ню Йорк на 86-годишна възраст.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • A description of some aspects of the clinical work at the child development center, New York. Journal of Child Psychotherapy 1 (4), 1966, 51-60

Източници[редактиране | редактиране на кода]