Евента Симрейсинг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Flag of Bulgaria.svg Евента Симрейсинг
База София, България
Основатели Flag of Bulgaria.svg Траян Сарафов
Flag of Bulgaria.svg Георги Михайлов
20 август 2004 г.
Директори Flag of Bulgaria.svg Диян Костадинов
Цветове
бяло-синьо, жълто-черно
Сайт
eventasimracing.blogspot.com
Участие във Формула 1
Дебют 2004 г.
Активни години Flag of Bulgaria.svg BGF1 (2011)
Състезания Flag of Bulgaria.svg BGF1 (2004 – 2011)
Flag of Bulgaria.svg NTCC (2005, 2006, 2011)
Flag of the United Nations.svg GTR2scWC (2007)
Flag of Belarus.svg f1.TYT.by (2004)
Flag of the United Nations.svg F1scWC (2004)
Шампион 4 – 2x 2005, 2007, 2009
Шампион при пилотите 5 – 2x 2005, 2007, 2009, 2010
Победи 10
Първи позиции 1 – 2006
[[:commons:Category:|Flag of Bulgaria.svg Евента Симрейсинг]] в Общомедия

„Евента Симрейсинг“ (Eventa Simracing) е виртуален клуб, в който членуват пилоти, водени от желанието си да се състезават в шампионати с компютърни симулации на автомобилни надпревари.

Основан е на 20 август 2004 г. Това е първият симрейсинг отбор в България. Към актива си екипът има седем титли на България и две на Беларус.

Евента е първият български отбор, участвал в световен симрейсинг шампионат по Формула 1 с Траян Сарафов през 2004 г., първият български отбор взел участие в световен симрейсинг шампионат с GT автомобили – през 2007 г. в GTR2scWC с Патрик де Вит и Себастиян Кеймел от Холандия.

Евента има най-много титли при пилотите (3) в българския симрейсинг шампионат по Формула 1 (BGF1). Успехът е на Диян Костадинов, който е почетен член на клуба.

Създаване[редактиране | редактиране на кода]

В България първият симрейсинг шампионат се провежда през 2003 г. В него се състезават отбори, носещи имената на истинските екипи от Формула 1.

За Сезон 2004 предстои да бъде въведено правило, позволяващо към надпреварата да се включат всякакви тимове.

Евента се присъединява като 11 отбор в шампионата на мястото на Ероуз по време на зимната пауза между двата шампионата.

Евента съществува от края на 2003 г., а импровизираното учредително събрание на екипа е на 20 август 2004 г.

Траян Сарафов и Георги Михайлов учредяват Eventa International Simracing Club, като първите членове на отбора са Мартин Николов, Радослав Радоев, Любомир Петков и Любомир Стоянов.

Име и емблема[редактиране | редактиране на кода]

Името на екипа дава тест-пилотът на Уилямс (шампиони за 2003 г. в BCC) Михаил Андреев – братовчед на Траян Сарафов.

Евента по това време е фирма, занимаваща се с организация на концерти в Германия, като неин шеф е Андрей Андреев.

Отборът няма нищо общо с фирмата, но името се запазва и е прието от учредителното събрание на тима на 20.08.2004 г. заради своята уникалност и принос към българския симулативен рейсинг.

Емблемата, с която се учредява екипа, е намерена на произволен принцип в Google.

Намерена е под името „eventa“ в сайт за графичен дизайн.

Одобрена е единодушно, защото въплъщава идеята на свободния/радостен човек с високо вдигнати ръце.

Емблемата от 2005 г. е собствена изработка на тима и продължава идеята за свободния човек.

Логото от 2011 г. е лична изработка на тима и е изцяло нова концепция, представяща отново човече с високо вдигнати ръце, което този път е обградено от лавров венец.

История[редактиране | редактиране на кода]

Декември 2003 – август 2004[редактиране | редактиране на кода]

Евента се сформира за началото на Сезон 2004 в BCC, но единственият пилот на тима Михаил Андреев се включва само в тренировките на ГП на Малайзия и не успява да вземе участие заради проблеми с интернета.

BCC се разпада, а Евента се включва в новия шампионат FCR в средата на сезона.

В първия старт на тима Мартин Николов печели на „Силвърстоун“, а Траян Сарафов е трети. Във второто тимът записва подиум, но бива дисквалифициран. В третото за ГП на Унгария Сарафов и Николов записват двойна победа на ГП на Унгария, оставяйки третия на над 1 мин. изоставане, но и тогава резултатът е анулиран. Двамата решават да се оттеглят от шампионата.

През август двамата веднага се пренасочват към Световния шампионат по Ф1 на Sim-Challenge.com.

Играта е F1 Challenge 99 – 02, а системата за квалификация за състезание е на принципа на преквалификация – в четири поредни дни, пилотите разполагат с по 15 мин. на ден, за да запишат най-добра обиколка. В края на преквалификационния период, до състезание се допускат най-добрите 18.

Сарафов и Николов участват в 4 преквалификации, като в 2 от тях успяват да се вмъкнат в Топ 18.

Сарафов застава 15-и на решетката на Гран При на Великобритания на пистата „Силвърстоун“ и завършва 11-и. Николов не успява да се включи заради проблеми с интернета. Сарафов също се отказва заради същите причини. В шампионата по това време се състезават имена като Ернесто Де Анжели, Кристиян Нюман, Адриано Калигарич, Маркус Кононен, Адам Дод, Омар Капели, Майкъл Коен, Джон Харисън и др.

NTCC (2005 и 2006 г.)[редактиране | редактиране на кода]

Eventa-S vs. Team BG-UK

На 20 август 2004 г. Траян Сарафов и Георги Михайлов символично подписват Пактът на Евента, с което импровизирано се учредява тимът.

В него са заложени общите принципи, под които се подписва всеки един член, като честност, забавление, уважение на противниците, защитаване на трибагреника в световни надпревари.

Учредяват се няколко дивизии в Евента – F1, ETCC/WTCC, GTR и рали.

От тях просъществуват само F1 и ETCC/WTCC, като на 9 януари 2005 г. се създава Националния кибер пистов шампионат за туристически автомобили (NTCC), който се превръща в инициатива на Евента.

В шампионата се включват три отбора на клуба, като в края на сезона Траян Сарафов става шампион при пилотите, а Евента-S в състав Мартин Николов, Любомир Стоянов и Радослав Радоев носят отличието шампиони при отборите.

През 2006 г. пилотите на Евента са заети с лични ангажименти и единственото отличие отива при Любомир Петков, който става носител на Супертуринг купата на NTCC.

BGF1 (2004 – 2011 г.)[редактиране | редактиране на кода]

Отборът губи интерес към Формула 1 надпреварите след 2004 г., но програмата на тима продължава да се поддържа от Любомир Петков. 2004 и 2005 се оказват трудни за екипа, докато не бива привлечен Диян Костадинов, който се присъединява към тима през 2006 г.

Ситуацията за отбора се преобръща, като Костадинов доминира в следващите няколко години. Печели титлите през 2007 г., през 2008 г. води в първенството, но в края на годината бива дисквалифициран, като му се анулират точки и по този начин се загубват шансовете за дублиране на успеха.

Диян обаче остава и печели титлата отново през 2009 г., като постига така желания дубъл през 2010 г. През 2011 г. се включва в много малко надпревари, като пренасочва вниманието си към състезания в световния шампионат.

Световен шампионат (2007 и 2010 г.)[редактиране | редактиране на кода]

През 2007 г. Евента се включва в Световния симрейсинг шампионат с GT автомобили на Sim-Challenge.com. Траян Сарафов е админ на шампионата и привлича в Евента холандците Патрик Де Вит и Себастиян Кеймел.

Интересът и конкуренцията в шампионата са много големи, като състезанията се провеждат в две дивизии по 25 пилоти.

Де Вит записва многобройни участия в Дивизия А и успява на няколко пъти да се класира в Топ 10. Кеймел участва в Дивизия Б.

Двамата холандци се състезават под български флаг, а Евента трупа световен престиж със следващото участие на Де Вит в световния симрейсинг шампионат по Формула 1, в който завършва втори.

Диян Костадинов пробива в световния шампионат на FSR през 2010 г., когато се включва в ГП на Европа, в което завършва на 7-о място и записва важни точки за тима на Roaldo Racing. Костадинов е вторият българин след Траян Сарафов, който стига до най-високо място на международния формула симрейсинг.

Костадинов участва и в други международни турнири, заедно с Тодор Василев. Двамата се пускат във венецуелски шампионат през 2009 и 2010 г.

Връзки с други отбори[редактиране | редактиране на кода]

През годината Евента изгражда силни връзки с тима на Hernj Grand Prix (по-късно преименуван на Roaldo Racing). Траян Сарафов е временно мениджър на тима, а по-късно технически директор. Чрез него в тима на Roaldo взимат участие Егор Ермакович, Зоран Арсов и Диян Костадинов.

Евента си партнира с Бобрович-Игнат Рейсинг (BIR) в обединения BIR-EventA United Team през 2005 г. в беларуския симрейсинг шампионат по Формула 1 на f1.TYT.by. Връзката е установена със съгласието на Егор Ермакович и Траян Сарафов, познати от световния шампионат на FSR през 2004 г.

В периода 2004 – 2006 г. Евента е партньор със световните шампиони за 2002 г. NetRex Racing на световния шампион при пилотите за тази година Ернесто де Анжели. Де Анжели и Сарафов са администратори на световния шампионат през 2004 и 2005 г.

В периода 2005 – 2007 г. Евента е пратньор на Mayence Racing на Доминик Бинц и Макс Дел'Орко. Двамата и Сарафов са администратори на световните ETCC и GTR шампионати през 2005, 2006 и 2007 г.

Евента си партнира успешно и с всички български тимове, взимащи участие в BGF1 и NTCC.

Пилоти[редактиране | редактиране на кода]

Бивши и настоящи пилоти на Евента:

Flag of Bulgaria.svg Диян Костадинов – шампион на България в BGF1 (2007, 2009, 2010)
Flag of Bulgaria.svg Траян Сарафов – шампион на България в NTCC (2005)
Flag of Belarus.svg Егор Ермакович – шампион на Беларус в F1.TYT.by (2005)
Flag of Bulgaria.svg Мартин Николов
Flag of Bulgaria.svg Радослав Радоев
Flag of Bulgaria.svg Любомир Петков – Супертуринг купа на България в NTCC (2006)
Flag of Bulgaria.svg Любомир Стоянов
Flag of Bulgaria.svg Михаил Михайлов
Flag of Bulgaria.svg Иван Асов
Flag of Bulgaria.svg Добри Милев
Flag of Bulgaria.svg Въло Нешев
Flag of Bulgaria.svg Никола Димитров
Flag of Bulgaria.svg Адриян Петков
Flag of Bulgaria.svg Тодор Василев
Flag of Bulgaria.svg Иво Младенов
Flag of Bulgaria.svg Орлин Малинов
Flag of Belarus.svg Игнат Бобрович
Flag of Macedonia.svg Зоран Арсов
Flag of Chile.svg Хайме Бенедикт
Flag of Scotland.svg Джон Харисън
Flag of the Netherlands.svg Патрик де Вит
Flag of the Netherlands.svg Себастиян Кеймел

Отбори[редактиране | редактиране на кода]

Отбори на Евента, участвали в следните шампионати.

Bulgarian Cyber Championship[редактиране | редактиране на кода]

Година Отбор Шампионат Пилоти Кола Отличия
2004 Flag of Bulgaria.svg Eventa Racing Flag of Bulgaria.svg BCC Flag of Bulgaria.svg Михаил Андреев AA-TS01

BGF1[редактиране | редактиране на кода]

Познат още като Formula Cyber Racing (FCR) през 2004 и 2005 г.

Година Отбор Шампионат Пилоти Кола Отличия
2004 Flag of Bulgaria.svg Eventa TM (Eventa-Mavi) Flag of Bulgaria.svg BGF1 Flag of Bulgaria.svg Мартин Николов
Flag of Bulgaria.svg Траян Сарафов
Mavi
Flag of Bulgaria.svg Eventa Simracing Flag of Bulgaria.svg BGF1 Flag of Bulgaria.svg Любомир Петков TS01SR
2005 Flag of Bulgaria.svg EventaF1 Flag of Bulgaria.svg BGF1 Flag of Bulgaria.svg Любо Петков
Flag of Bulgaria.svg Иван Асов
TS05
2006 Flag of Bulgaria.svg EventaF1 Flag of Bulgaria.svg BGF1 Flag of Bulgaria.svg Диян Костадинов
Flag of Bulgaria.svg Иван Георгиев
Flag of Bulgaria.svg Никола Димитров
TS06
2007 Flag of Bulgaria.svg EventaF1 Flag of Bulgaria.svg BGF1 Flag of Bulgaria.svg Диян Костадинов
Flag of Bulgaria.svg Михаил Михайлов
Flag of Bulgaria.svg Въло Нешев
TS07 Титла – пилоти
Титла – отбори
2008 Flag of Bulgaria.svg EventaF1 Flag of Bulgaria.svg BGF1 Flag of Bulgaria.svg Диян Костадинов
Flag of Bulgaria.svg Михаил Михайлов
Flag of Bulgaria.svg Тодор Василев
Flag of Bulgaria.svg Тодор Георгиев
TS08
2009 Flag of Bulgaria.svg EventaF1 Flag of Bulgaria.svg BGF1 Flag of Bulgaria.svg Диян Костадинов
Flag of Bulgaria.svg Тодор Василев
Flag of Bulgaria.svg Адриян Петков
TS09 Титла – пилоти
Титла – отбори
2010 Flag of Bulgaria.svg EventaF1 Flag of Bulgaria.svg BGF1 Flag of Bulgaria.svg Диян Костадинов
Flag of Bulgaria.svg Тодор Василев
Flag of Bulgaria.svg Орлин Малинов
Flag of Bulgaria.svg Иво Младенов
TS10 Титла – пилоти
Flag of Bulgaria.svg Eventa Simracing Flag of Bulgaria.svg BGF1 Flag of Bulgaria.svg Димитър Пашов
Flag of Bulgaria.svg Адриян Петков
Flag of Bulgaria.svg Траян Сарафов
Flag of Bulgaria.svg Мартин Илчев
TS10SR

F1.TYT.by[редактиране | редактиране на кода]

Година Отбор Шампионат Пилоти Кола Отличия
2004 Flag of Belarus.svg BIR-Eventa Flag of Belarus.svg F1.TYT.by Flag of Belarus.svg Егор Ермакович
Flag of Belarus.svg Игнат Бобрович
TS01.by
2005 Flag of Belarus.svg BIR-Eventa Flag of Belarus.svg F1.TYT.by Flag of Belarus.svg Егор Ермакович
Flag of Belarus.svg Игнат Бобрович
B. E. 0501m Титла – пилоти
Титла – отбори

National Touring Car Championship[редактиране | редактиране на кода]

Година Отбор Шампионат Пилоти Кола Отличия
2005 Flag of Bulgaria.svg Eventa-Mavi Flag of Bulgaria.svg NTCC Flag of Bulgaria.svg Любомир Стоянов
Flag of Bulgaria.svg Траян Сарафов
Flag of Macedonia.svg Зоран Арсов
Flag of Chile.svg Хайме Бенедикт
Flag of Bulgaria.svg Добри Милев
Alfa 156
Flag of Bulgaria.svg Eventa-S Flag of Bulgaria.svg NTCC Flag of Bulgaria.svg Мартин Николов
Flag of Bulgaria.svg Любомир Стоянов
Flag of Bulgaria.svg Радослав Радоев
Audi A4-S05 Титла – отбори
Flag of Bulgaria.svgFlag of the United Kingdom.svg BMW Team BG-UK Flag of Bulgaria.svg NTCC Flag of Bulgaria.svg Траян Сарафов
Flag of Bulgaria.svg Иван Петров
Flag of Bulgaria.svg Борис Делев
Flag of Bulgaria.svg Михаил Михайлов
Flag of Bulgaria.svg Диян Костадинов
Flag of Scotland.svg Джон Харисън
BMW TS01 Титла – пилоти
2006 Flag of Bulgaria.svg BMW Team Bulgaria Flag of Bulgaria.svg NTCC Flag of Bulgaria.svg Траян Сарафов
Flag of Bulgaria.svg Михаил Михайлов
Flag of Macedonia.svg Зоран Арсов
BMW TS02
Flag of Bulgaria.svg Eventa-S Flag of Bulgaria.svg NTCC Flag of Bulgaria.svg Мартин Николов
Flag of Bulgaria.svg Любомир Стоянов
Volvo S60
Flag of Bulgaria.svg Eventa-Andropolis Flag of Bulgaria.svg NTCC Flag of Bulgaria.svg Радослав Радоев
Flag of Bulgaria.svg Добри Милев
Flag of Bulgaria.svg Иван Асов
Volvo S60
Flag of Bulgaria.svg Scuderia Eventa Flag of Bulgaria.svg NTCC Flag of Bulgaria.svg Любомир Петков
Flag of Bulgaria.svg Радослав Радоев
Alfa 156 Супертуринг купа
2011 Flag of Bulgaria.svg Eventa Flag of Bulgaria.svg NTCC Flag of Bulgaria.svg Диян Костадинов
Flag of Bulgaria.svg Иво Младенов
Flag of Bulgaria.svg Любомир Петков
Flag of Bulgaria.svg Мартин Илчев
Flag of Bulgaria.svg Тодор Василев
Flag of Bulgaria.svg Траян Сарафов
Flag of Bulgaria.svg Любомир Стоянов
BMW TS

F1&GTR Sim-Challenge.com World Championship[редактиране | редактиране на кода]

Година Отбор Шампионат Пилоти Кола Отличия
2004 Flag of Bulgaria.svg Eventa Racing Flag of the United Nations.svg F1scWC Flag of Bulgaria.svg Мартин Николов
Flag of Bulgaria.svg Траян Сарафов
Eventa
2007 Flag of Bulgaria.svg Eventa GTR Flag of the United Nations.svg GTR2scWC Flag of the Netherlands.svg Патрик де Вит
Flag of the Netherlands.svg Себастиян Кеймел
GTR TS01

Статистика[редактиране | редактиране на кода]

Шампиони при пилотите[редактиране | редактиране на кода]

Година Пилот Отбор Шампионат
2005 Flag of Bulgaria.svg Траян Сарафов Eventa-BMW NTCC
Flag of Belarus.svg Егор Ермакович BIR-Eventa F1.TYT.by
2007 Flag of Bulgaria.svg Диян Костадинов EventaF1 BGF1
2009 Flag of Bulgaria.svg Диян Костадинов EventaF1 BGF1
2010 Flag of Bulgaria.svg Диян Костадинов EventaF1 BGF1

Шампиони при отборите[редактиране | редактиране на кода]

Година Отбор Пилоти Шампионат
2005 Flag of Bulgaria.svg Eventa-S Flag of Bulgaria.svg Мартин Николов
Flag of Bulgaria.svg Любомир Стоянов
Flag of Bulgaria.svg Радослав Радоев
NTCC
Flag of Belarus.svg BIR-Eventa Flag of Belarus.svg Егор Ермакович
Flag of Belarus.svg Игнат Бобрович
F1.TYT.by
2007 Flag of Bulgaria.svg EventaF1 Flag of Bulgaria.svg Диян Костадинов
Flag of Bulgaria.svg Михаил Михайлов
Flag of Bulgaria.svg Въло Нешев
BGF1
2009 Flag of Bulgaria.svg EventaF1 Flag of Bulgaria.svg Диян Костадинов
Flag of Bulgaria.svg Тодор Василев
Flag of Bulgaria.svg Адриян Петков
BGF1

Почетни членове[редактиране | редактиране на кода]

Flag of Bulgaria.svg Траян Сарафов
Flag of Bulgaria.svg Георги Михайлов
Flag of Bulgaria.svg Мартин Николов
Flag of Bulgaria.svg Радослав Радоев
Flag of Bulgaria.svg Любомир Стоянов
Flag of Bulgaria.svg Любомир Петков
Flag of Bulgaria.svg Егор Ермакович
Flag of Macedonia.svg Зоран Арсов
Flag of Scotland.svg Джон Харисън
Flag of the Netherlands.svg Патрик де Вит
Flag of Bulgaria.svg Диян Костадинов

Предстоящи Flag of Bulgaria.svg Тодор Василев

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]