Евиански споразумения

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Евианските споразумения, сложили край на Войната за независимост на Алжир от Франция, са сключени във френския гр. Евиан ле Бан на 18 март 1962 г.

Споразуменията предвиждат:

  • прекратяване на огъня (на 19 март),
  • провеждане в Алжир на референдум за независимост и признаването му от Франция в случай на одобрение от алжирския народ,
  • собствеността на живеещите в Алжир френски граждани да бъде отчуждавана само с изплащане на компенсация.

Франция се задължава да изведе своите войски от Алжир в течение на 3 години и да окаже на Алжир финансова, икономическа и техническа помощ в рамките на двустранни споразумения.

Евианските споразумения са потвърдени на френския референдум на 8 април същата година, в хода на който 91 % от французите ги одобряват. Нелегалната организация ОАС, въпреки прекратяването на огъня, продължава своята терористична дейност на територията на Франция и Алжир до средата на юни. Референдумът по статута на Алжир се състои на 1 юли: почти 100 % от алжирците се изказват за независимост на страната.

На 3 юли Франция признава резултатите. Независимостта на Алжир е провъзгласена на 5 юли - на датата, на която неговата столица град Алжир пада под френска власт през 1830 г. Датата 5 юли е обявена за национален празник на Алжир.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]